Ανοιξιάτικες πρεμιέρες
Κυριακή 22 Απρίλη 2012

«Λευκές νύχτες»
Νέες ανοιξιάτικες πρεμιέρες, αλλά και συνέχεια κάποιων παραστάσεων συμπληρώνουν το μεταπασχαλινό θεατρικό σκηνικό της Αθήνας.

Στη B΄ Σκηνή του «Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας» συνεχίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μμ οι «Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Μιχαΐλοβιτς Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού. Το ατμοσφαιρικό διήγημα «Λευκές Νύχτες», που γράφτηκε το 1848, έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη μικρή οθόνη, τόσο στη ρωσική όσο και στην ευρωπαϊκή, στην Ιταλία, στην Ισπανία κ.α. Επιπλέον το έργο έχει μεταφερθεί στο ρωσικό κινηματογράφο το 1992. Κι αργότερα έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία και στο Χόλιγουντ. Στην Ελλάδα έχει διασκευαστεί λίγες φορές για το θέατρο. Η τελευταία ήταν με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 2002. Mετάφραση Αρης Αλεξάνδρου. Διασκευή από την ομάδα εργασίας στη διάρκεια των προβών. Σκηνικά - κοστούμια Εύα Μανιδάκη. Moυσική Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν Λουκία Μιχαλοπούλου, Στάθης Μαντζώρος (έκτακτη παράσταση και σήμερα).

Η ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά το ανέβασμα του έργου Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμί (παράσταση για την οποία κέρδισε τον Επαινο Νέων Δημιουργών από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών), παρουσιάζει τη θεατρική της εκδοχή σε ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Φραντς Κάφκα, τη «Μεταμόρφωση», από την Πέμπτη 26 Απρίλη μέχρι 27 Μάη, στο «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».

«Η μεταμόρφωση»
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Μετάφραση: Δανάη Σπηλιώτη, Σάββας Στρούμπος. Σκηνικά: Γιώργος Κολιός. Κοστούμια: Γιώργος Κολιός, Rebekka Gutsfeld. Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης. Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

«Στον Τύχωνα» είναι ο τίτλος της παράστασης - βασισμένης στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Δαίμονες» - που παρουσιάζεται στο «Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης» (27/4-26/5). Μετάφραση από τα ρωσικά: Νίκος Αδαμίδης, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Τσορτέκης. Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Γιάννης Τσορτέκης. Εικαστική εγκατάσταση: Παναγιώτης Κουλουράς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Ελευθερία Ρουσάκη, Σπύρος Τσίκνας, Γιάννης Τσορτέκης.

«Η έκτη Καρυάτιδα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη παίζεται στο Θέατρο «Αλμα». Μια μοναχική ξεναγός με έντονο οικογενειακό παρελθόν αποφασίζει να ανάψει τα φώτα του σπιτιού της απέναντι από το καινούριο μουσείο της Ακρόπολης και να φυλάξει σκοπιά μέχρι να υποδεχθεί την έκτη καρυάτιδα που βρίσκεται «αιχμάλωτη» στο βρετανικό μουσείο. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμι - φωτισμοί: Κώστας Τσόκλης. Παίζει η Σοφία Φιλιππίδου.

Το «Ελα να παίξουμε» είναι ένα νέο έργο που έγραψε και σκηνοθετεί η Κερασία Σαμαρά, στο θέατρο «Αργώ». Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στην αθέατη βία και μια υπενθύμιση του αστάθμητου παράγοντα, που απρόσκλητος ανατρέπει όλα μας τα προγνωστικά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δραματουργική επεξεργασία Ηρακλής Λογοθέτης. Σκηνικά - κοστούμια Κλαιρ Μπραίσγουελ. Εικαστική δημιουργία Θανάσης Παναγιώτου. Μουσική Τάκης Μπαρμπέρης. Το τραγούδι του τέλους είναι μελοποιημένο απόσπασμα από το έργο του Αύγ. Στρίντμπεργκ «Μπροστά στο θάνατο» σε μετάφραση Ν. Περέλη και το ερμηνεύει ο Πάνος Μουζουράκης. Παίζουν: Τζέννυ Σκαρλάτου, Χρήστος Τακτικός, Ιωάννα Αγγελίδη, Αλέξανδρος Νταβρής και ο μικρός Παντελής Πολυζωΐδης (*η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών).

«Μήδεια - deprofundis» της Μαρίας Κυριάκη, παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Ηλιου». Την τελευταία νύχτα της ζωής της η Μήδεια εξομολογείται όλα όσα δεν ξέρετε γι' αυτήν σ' έναν ποιητικό μονόλογο σκηνοθετημένο από την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Η Ιωάννα Γκαβάκου ενσαρκώνει τη θεϊκή πριγκίπισσα, αποκαλύπτοντας νοσταλγικά μια ζωή γεμάτη από νίκες, ήττες και μυστικά. Κι ένα πλοίο αναμνήσεων βρίσκει το ύστατο λιμάνι του, γλιστρώντας ανάμεσα στους υφάλους της εξουσίας και του πάθους. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Μουσική: Βασίλης Σταμάτης. Video Art: Κωστής Μπασογιάννης. Παίζει επίσης ο Ιωάννης Παπλωματάς.

«Οι ιστορίες του κυρίου Νίκου» επαναλαμβάνονται μέχρι τις 29 Απρίλη, στο «BIOS Cinematheque». Διακριτικές προσπάθειες μεταμόρφωσης μέσα από τα βιβλία του Ν. Γ. Πεντζίκη. Τι είναι αυτά τα λόγια, αυτές οι ιστορίες τώρα; Πώς μεταφέρονται από ανθρώπους Σημερινούς; Ψάχνοντας τι; Το χτες; Τη γλώσσα του χτες; Το χτες που 'ναι πολύ πιο σήμερα απ' το σήμερα; Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης. Ζωγραφιές - Ρούχα: Ναταλία Καραζήση. Με τους: Μπάμπη Γαλιατσάτο, Χαρά Ιωάννου, Ακύλλα Καραζήση, Χάρη Φραγκούλη και Νίκο Χανακούλα.

«Αμλετ για έναν ηθοποιό και μια αυλαία» στο «BiosMain», από 23/4. Η παράσταση εστιάζει στον ερμηνευτή και την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τον Αμλετ, έχοντας ως σύμμαχο μια αυλαία και επιδιώκει να ανασύρει μέσα από κάθε θεατή τις δικές του, κρυφές συγγένειες με τον σαιξπηρικό ήρωα. Μετάφραση - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Πρόδρομος Τσινικόρης. Δραματουργία: Αντριάνα Αλεξίου. Σκηνικός χώρος - φωτισμοί: Χαρίτων Παπαδόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-03 00:00:00.0)
Νέες πρεμιέρες (2011-02-09 00:00:00.0)
Νέα έργα στις σκηνές (2004-11-26 00:00:00.0)
Ο πάσχων Ηρακλής (2004-08-18 00:00:00.0)
Το Εθνικό Θέατρο περιοδεύει (2002-07-20 00:00:00.0)
Θεατρικοί λόγοι (1997-10-31 00:00:00.0)