Χρήσιμες πληροφορίες για ετεροδημότες και προθεσμίες

Πρέπει να μάθουμε έγκαιρα πού ψηφίζουμε και να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη μετακίνησή μας. Κάθε ψήφος συμβάλλει στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ

Κυριακή 22 Απρίλη 2012

Eurokinissi

Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη, δημοσιεύουμε σήμερα στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία, για το πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες, καθώς και τις προθεσμίες μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή. Το ΚΚΕ καλεί κάθε φίλο, ψηφοφόρο του Κόμματος, έγκαιρα να μάθει σε ποιο εκλογικό τμήμα και περιοχή ψηφίζει και να εξασφαλίσει την έγκαιρη μετακίνησή του. Κάθε ψήφος συμβάλλει στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Για τυχόν βοήθεια και πληροφόρηση σχετικά με τους ετεροδημότες, μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ετεροδημοτών του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια, γραφεία ΚΟ Αττικής), αλλά και στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106 (οι γραμμές θα ανοίξουν άμεσα).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι τηλεφωνικοί αριθμοί, καθώς και η ιστοσελίδα «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» θα ενημερώνουν για τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίζει ο καθένας από μεθαύριο Τρίτη 24 ΑΠΡΙΛΗ.

Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο, θεωρείται η 1η Ιανουαρίου.

Δηλαδή, σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όλοι όσοι γεννήθηκαν από 1.1 - 31.12.1994.

Οσοι από τους Ελληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Εθνικές ή Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό συστήνονται μόνο στις Ευρωεκλογές.

Σχετικά με τους ετεροδημότες

1. «Ετεροδημότες», αποκαλούνται οι εκλογείς που διαμένουν σε δήμο άλλης εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές (όχι στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές) στον τόπο διαμονής τους.

2. Οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, υποβάλλουν στον οικείο δήμαρχο, της περιφέρειας διαμονής τους, σχετική έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση.

Οι πιο πάνω αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

3. Σ' αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν ως «ετεροδημότες», όσοι είχαν υποβάλλει τέτοιες αιτήσεις στο παρελθόν και ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (του 2007 και 2009) και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις μεταγενέστερα και μέχρι 29.2.2012.

Οι εκλογείς αυτοί («ετεροδημότες») ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, σε ειδικά, αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας «ετεροδημοτών».

Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των «ετεροδημοτών» αποτελεί η εγγραφή, για όλη την εφετειακή περιφέρεια, σαράντα (40) τουλάχιστον «ετεροδημοτών» εκλογέων, που ανήκουν στην ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.

4. Δεν ψηφίζουν ως «ετεροδημότες», όσοι έχουν υποβάλλει μέχρι 29/2/2012 στον οικείο δήμαρχο του τόπου διαμονής τους, αιτήσεις διαγραφής από τις καταστάσεις ετεροδημοτών. Στην περίπτωση αυτή θα ψηφίσουν στο δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Χρήσιμες προθεσμίες

Την ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΗ λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΗ: Ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Την ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες

-- για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους Περιφερειάρχες, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταστάσεων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κλπ., καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκουμένων δικηγόρων.

-- για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας των νομών με σχετική απόφασή τους, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας.

-- για την αποστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σ' όλη την Επικράτεια.

-- για την κλήρωση ή το διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες:

-- Των οκτώ (8) ημερών, πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου νομού.

-- για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) του υποψήφιου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγει η προθεσμία των έξι (6) ημερών, πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια.

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΗ: Λήγουν οι προθεσμίες:

-- για τη γνωστοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της πρότασης υποψηφίου προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

-- για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού στους δήμους του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.

-- για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου.

Την ΤΡΙΤΗ 1 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση της έδρας του νομού των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών, με προκήρυξη του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές.

Την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωματικών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΗ: Λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.