ΡΩΣΙΑ
ΑντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Ουλιάνοφσκ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012

Την παραμονή της 142ης επετείου της γέννησης του Β. Ι. Λένιν (22/04/1870), στις 21 Απρίλη στη γενέτειρα πόλη του, στο Ουλιάνοφσκ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κατά της εγκατάστασης στην πόλη του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος διαδηλωτές από 15 περιοχές της χώρας, καθώς και αντιπροσωπεία από τη Μόσχα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της 30ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Στη Ρωσία δεν υπάρχει θέση για το ΝΑΤΟ!», «Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής βάσης!», «Θα υπερασπίσουμε την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας!», «Η "Ενιαία Ρωσία" και το ΝΑΤΟ είναι νεκροθάφτες της Ρωσίας!».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας από το ΚΚΡΟ Β. Ράσκιν, Γ. Αφόνιν, Β. Σόμπολεφ και άλλοι. Στην ομιλία του ο Γκ. Ζιουγκάνοφ τάχθηκε κατά της εγκατάστασης της ΝΑΤΟικής βάσης στην πόλη, τονίζοντας πως «ακόμα πρόσφατα, στους εφιάλτες μας δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στις ακτές του ποταμού Βόλγα, στο Ουλιάνοφσκ, μπορούν να εγκαταστήσουν ΝΑΤΟική βάση... Η προσπάθεια για τη δημιουργία εδώ μιας στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ είναι περιφρόνηση της εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν μελλοντικές τυχοδιωκτικές περιπέτειες. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σπεύδουν στο Βόλγα, γνωρίζοντας πως εδώ θα δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα για την επίθεση στην Ανατολή, σε ένα σημείο που αποτελεί την καθεαυτό υδάτινη αρτηρία προς το Νότο».

Από τη μεριά του ο Β. Κάσιν, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δήλωσε πως 38 οργανώσεις που συσπειρώθηκαν γύρω από το επιτελείο, που έχει συγκροτηθεί στο Ουλιάνοφσκ, πήραν απόφαση να ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της εγκατάστασης της ΝΑΤΟικής βάσης στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την ηγεσία της χώρας να διακόψει κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «η πολιτική της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ είναι ο δρόμος για την άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας».


Ι. Π.