ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία και αντιθέσεις στην ιμπεριαλιστική «αρένα»
Πέμπτη 26 Απρίλη 2012

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Οι αβρότητες περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το πέρας του πρώτου «Διαλόγου Αμυντικής Συνεργασίας Βραζιλίας και Ηνωμένων Πολιτειών», του οικοδεσπότη υπουργού Αμυνας της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ και του επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα. Ωστόσο, παρά τις αβρότητες και το τεχνητό «φιλικό κλίμα», οι αντιθέσεις και η ένταση που υπάρχει σε σχέση με τα ζητήματα του Ιράν και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ήταν πολύ δύσκολο να αποκρυφτούν.

Το θαυμασμό του εξέφρασε ο Πανέτα για τη Βραζιλία περιγράφοντάς την ως «πολύ σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή» και ως «σημαντικό εταίρο», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν τη συνεχώς αυξανόμενη ισχύ της Βραζιλίας» και καλώντας την συνάμα να αναμιχθεί ακόμη περισσότερο στη «διεθνή σκηνή» και να στρέψει την προσοχή της στην Αφρική. Προτροπή που συνοδεύτηκε και με την «προσφορά» για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαίδευση και επιχειρήσεις σε διάφορες αφρικανικές χώρες, προφανώς γιατί η Βραζιλία έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τη διείσδυσή της σε αφρικανικές χώρες ειδικά στις πρώην πορτογαλικές αποικίες, οπότε έχει και οικονομικά ερείσματα αλλά και ως «αντάλλαγμα» για την αλλαγή προσανατολισμού της όσον αφορά τις στενές σχέσεις με το Ιράν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνολικά πάντως η ατζέντα του «Διαλόγου» που συνιστά απόρροια της συμφωνίας που υπογράφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ στην Ουάσιγκτον για τη «διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων» ήταν ευρύτατη: από την επανεργοποίηση του 4ου Στόλου, τις αμερικανικές βάσεις στην Κολομβία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την ασφάλεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να φιλοξενήσει η Βραζιλία τα επόμενα χρόνια, μέχρι κρίσιμες συμφωνίες πώλησης όπλων. Μία ατζέντα που δεν μπόρεσε να χωρέσει «στη μία ώρα του αμυντικού διαλόγου» όπως σημειώνει η εφημερίδα «Washington Post». Για αρκετούς αναλυτές ο Πανέτα λειτούργησε κατά κύριο λόγο ως «πλασιέ» της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας και των εταιρειών ασφαλείας, αν και η Βραζιλία μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί δύστροπος πελάτης. Το κυριότερο στο οποίο πίεσε ο Πανέτα ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση των 36 μαχητικών αεροσκαφών.

Η «αγορά» έχει επανέλθει από την πρόεδρο Ρουσέφ, ένα χρόνο μετά το πάγωμα που είχε ανακοινώσει η ίδια στο σκληρό παζάρι που διεξαγόταν με ανταλλάγματα «τη νέα τεχνολογία» κατά τη διάρκεια της προεδρίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπου ΗΠΑ με τα «F/A-18E/F Super Hornet», Γαλλία με τα «Rafale» και Σουηδία με τα «Gripen», «έδιναν σκληρές μάχες». Η συμφωνία δεν επετεύχθη εννοείται, καθώς η Βραζιλία απαιτεί πολύ μεγαλύτερο «άνοιγμα» όσον αφορά την «ανταλλαγή τεχνολογίας» προς όφελος κατά κύριο λόγο της βραζιλιάνικης εταιρείας αεροναυπηγικής «Embraer», που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνει τις «μετοχές της» στην παγκόσμια αγορά. Η περιοδεία που ξεκίνησε στην Κολομβία θα ολοκληρωθεί σήμερα με την επίσκεψη στη Χιλή.