ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΗ
Χτυπά μισθούς - απελευθερώνει απολύσεις

Τις νέες ανατροπές ήδη διαπραγματεύονται ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ)

Πέμπτη 3 Μάη 2012

Στον αντίποδα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου
Η μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35%, η δυνατότητα της εργοδοσίας να απολύει όπως της αρέσει, η σύνδεση του μισθού με την απόδοση που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας είναι οι τρεις βασικοί άξονες του προσχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ. Το σχέδιο ήδη διαπραγματεύονται για να υπογράψουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ), «νομιμοποιώντας» τους βάρβαρους νόμους των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Απολύσεις

Τα άρθρα 34 και 35 του προσχεδίου εφαρμόζουν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου - έχει την ισχύ νόμου - που προωθήθηκε στα τέλη Φλεβάρη από τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Πράξη καταργεί τους Κανονισμούς Προσωπικού (και των εργαζομένων στη ΔΕΗ) που προστατεύουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στο εξής, σύμφωνα με το άρθρο 34, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να απολύει και αναιτιολόγητα τους εργαζόμενους. Ενώ το άρθρο 35 προβλέπει ότι «σε κάθε περίπτωση αναδιοργάνωσης της εταιρείας ή παύσης λειτουργίας Μονάδων αυτής ή ένεκα γενικότερων οικονομικοτεχνικών λόγων (...) το πλεονάζον προσωπικό που ο αριθμός του θα προκύπτει με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου θα απολύεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ υπάρχουν περίπου επτά μονάδες σε παύση λειτουργίας και η αιτία γι' αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και να απολυθούν. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες άλλες μονάδες έρθουν σε παρόμοια κατάσταση.

Οσο για τις υποτιθέμενες δικλείδες ασφαλείας που βάζει το προσχέδιο ότι οι απολύσεις θα γίνουν αφού πρώτα εξεταστεί «η δυνατότητα μετάθεσής τους» είναι για το «θεαθήναι». Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος, σε ενημέρωση που έκανε, είπε ότι αυτός ο όρος δεν είναι υποχρεωτικός για τη διοίκηση. Πρόσθεσε δε ότι οι απολύσεις θα γίνουν με «κοινωνικά κριτήρια»! Δηλαδή πρώτα αποδέχεται τις απολύσεις και μετά προσπαθεί να τις δικαιολογήσει!

Διατηρητέοι μισθωτοί!

Οι εργαζόμενοι που δε θα απολυθούν βαφτίζονται «διατηρητέοι μισθωτοί»! Κριτήριο για το ποιος θα είναι «διατηρητέος» είναι αυτός «που επέδειξε καλύτερη υπηρεσιακή επίδοση κατά την άσκηση των καθηκόντων του»! Δηλαδή αυτός που βγάζει τα περισσότερα κέρδη για την εργοδοσία.

Το προσχέδιο με μια σειρά άρθρα εφαρμόζει το νόμο 4024/2011 που προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009. Ακόμη το προσχέδιο παγώνει το χρονοεπίδομα, μειώνει τις προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία τουλάχιστον κατά 37% και άλλα. Επίσης, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αποδέχεται τις κυβερνητικές αποφάσεις για ύπαρξη μόνο των επιδομάτων παιδιών, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.

Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΕΥΔΑΠ, που χτες, σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της εταιρείας, πρότειναν να υπογραφεί ΣΣΕ η οποία θα προβλέπει τη διατήρηση των όρων των προηγούμενων συμβάσεων πλην αυτών που αφαιρούν οι νόμοι. Δηλαδή αποδέχονται και αυτοί τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απολύει κατά το δοκούν.