ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Ουρές ταλαιπωρίας για συντάξεις πείνας
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001

Κοροϊδία και ταλαιπωρία αντιμετώπισαν και χτες, για μία ακόμη φορά χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα, που υποχρεώθηκαν σε ατελείωτες ουρές έξω από υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την περασμένη βδομάδα με τις ιδιωτικές τράπεζες. Αποτέλεσμα ήταν και χτες χιλιάδες συνταξιούχοι να μείνουν απλήρωτοι. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ζήτησε, μεν, χτες «συγνώμη» από τους συνταξιούχους, αλλά τους επέρριψε και ευθύνες, επειδή πήγαν μαζικά στην Αγροτική να πάρουν τις συντάξεις τους!

Η όλη ταλαιπωρία επιβεβαιώνει τη θέση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ να επιλέγουν οι ίδιοι από πού θα πληρώνονται.

Το παιχνίδι κυβέρνησης και τραπεζών για τον «εκσυγχρονισμό» της καταβολής των συντάξεων πείνας συνεχίστηκε και χτες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν την περασμένη βδομάδα όταν περίπου 25.000 συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι από διάφορα λάθη τραπεζών και διοίκησης ΙΚΑ... Χτες σε όλα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής έγινε ένα πραγματικό «αλαλούμ», καθώς εκτός από τους 25.000 απλήρωτους συνταξιούχους στάλθηκαν εκεί και οι περίπου 200.000 που δεν είχαν απογραφεί για να πληρώνονται από τράπεζες (αρνήθηκαν να τους καλύψουν οι ιδιωτικές τράπεζες). Το μέτρο της πληρωμής σε τρεις μόνο μέρες, ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους, δεν έγινε γνωστό και από νωρίς το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι «στοιβάχτηκαν» μέσα και έξω από τις τράπεζες σε μια ατελείωτη ταλαιπωρία για να λάβουν τη μίζερη σύνταξη της κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές όπως Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ζωγράφου, Πειραιά, Καλλιθέα κ.α. Στη Νέα Ιωνία υπήρχε από νωρίς το πρωί μία ουρά 200 αγανακτισμένων συνταξιούχων, με παρουσία αστυνομικών για να «συντονίζουν» την ταλαιπωρία. Στον Πειραιά έγινε το αδιαχώρητο, καθώς εκτός από τους συνταξιούχους της πόλης πήγαν εκεί να πληρωθούν και από όλους τους γύρω δήμους (Κερατσίνι, Νίκαια). Στο Δήμο Ζωγράφου οι φωνές διαμαρτυρίας εκατοντάδων συνταξιούχων χαρακτήρισαν την κατάσταση, ενώ στα Δυτικά Προάστια και συγκεκριμένα στο Περιστέρι έγινε το αδιαχώρητο.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε όμως και στην επαρχία. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πολλοί συνταξιούχοι στοιβάχτηκαν έξω από τις τράπεζες για να εισπράξουν την πενιχρή σύνταξη. «Και όλα αυτά για να εκσυγχρονίσουν την καταβολή των συντάξεων, λες και το πρόβλημα των συνταξιούχων είναι ο τρόπος καταβολής και όχι οι συντάξεις πείνας που δίνει η κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός των απόμαχων της δουλιάς πρέπει να σταματήσει, όπως και η παρακράτηση χρημάτων από τις τράπεζες, οι οποίες βρήκαν ακόμη έναν τρόπο να μειώσουν περισσότερο τις συντάξεις πείνας των συνταξιούχων και να κερδίσουν σε βάρος των συνταξιούχων», σημειώνει το ΕΚ.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η αντίδραση των συνταξιούχων στο χαράτσι των 500 δραχμών σε όσους θέλουν να πληρώνονται από τα ταχυδρομεία, χαράτσι που προσφέρεται από την κυβέρνηση ως προίκα στους επίδοξους αγοραστές των ΕΛΤΑ.

Τη χτεσινή απαράδεκτη κατάσταση κατήγγειλαν όμως και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική, οι οποίοι αντιμετώπισαν όλη την αγανάκτηση και ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αγροτική καταγγέλλει ότι «επιτελεία ανίκανα στη σχεδίαση και τον προγραμματισμό - στελεχωμένα με ερασιτέχνες στη λειτουργία, αλλά επαγγελματίες στις απολαβές - τα έκαναν για μια ακόμα φορά θάλασσα και μπροστά στα δικά τους αδιέξοδα βρήκαν την εύκολη λύση: την Αγροτική!». Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την πληρωμή των συνταξιούχων, αλλά αδυνατούν να το κάνουν και στο μέλλον καθώς δεν υπάρχει η υποδομή και οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στη δίκαιη και εύλογη απαίτηση να πληρωθούν όλοι μαζί και γρήγορα.