ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιμένει στο χαράτσι των παρκόμετρων

Για τη σύσταση εταιρίας εκμετάλλευσης των χώρων στάθμευσης συζητά αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο

Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001

Για καθαρά εισπρακτικούς λόγους ο Δήμος Αθήνας επιμένει στην εφαρμογή των παρκόμετρων
Τα παρκόμετρα είναι διατεθειμένη να επαναφέρει η δημοτική αρχή της Αθήνας. Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί η έγκριση πίστωσης 30 εκατ. δραχμών για την καταβολή ιδρυτικού κεφαλαίου στη δημοτική «Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Χώρων Στάθμευσης Αυτοκινήτων».

Ετσι, τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο της ανάληψης των παρκόμετρων από την ιδιωτική εταιρία «Κοκκινάκη ΑΕ», η δημοτική αρχή αποφασίζει να κάνει τα παρκόμετρα δημοτική επιχείρηση. Η ουσία, όμως, παραμένει πάντα η ίδια: Ο πολίτης, θα πληρώνει για να σταθμεύει στο κέντρο, κινδυνεύοντας να τιμωρηθεί και με πρόστιμο τη στιγμή που υπάρχουν ελάχιστοι χώροι στάθμευσης.

Η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να νοικιάζεται. Για το λόγο αυτό η πρόταση της «Συμπαράταξης» είναι να παραχωρούνται οι θέσεις στάθμευσης δωρεάν στον πολίτη για ένα χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να κάνει τη δουλιά του.

Οπως όμως έχει δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (5/3/98) «αποκλειστικός σκοπός της επιχείρησης είναι η εκμετάλλευση κάθε είδους χώρων σταθμεύσεως - υπογείων, πολυώροφων - ιδιοκτησίας της ή τρίτων, ως και η ανάπτυξη, εφαρμογή, εκμετάλλευση, συντήρηση και εμπορία συγχρόνων συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης. Στα πλαίσια του σκοπού της δύναται να διενεργεί και άλλες παρεμφερείς εργασίες». Δηλαδή, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις όπου θεωρεί αναγκαίο...

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα της επαναφοράς των παρκόμετρων είχε τεθεί εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβρη (1.12.2000) όταν και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρεις μελέτες με απ' ευθείας ανάθεση για την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Οι μελέτες αυτές - χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί - θα κοστίσουν στο Δήμο της Αθήνας 8.732.000 δραχμές και θα αφορούν η πρώτη τις οδούς Μαρασλή, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομήρου, Αναγνωστοπούλου, Δεινοκράτους και η δεύτερη τις οδούς Πανεπιστημίου, Πατησίων, Στουρνάρη, Αραχόβης, Σινά, Διδότου και Ομήρου.

Τότε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Απέργης, είχε πει προκλητικά ότι «η ελεγχόμενη στάθμευση πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, αφού αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για το δήμο, το οποίο έχει χαθεί».