ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τις επιπτώσεις του πολέμου θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η διημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά, με την πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001

Associated Press

Η άμεση απαγόρευση της χρήσης ραδιενεργών και τοξικών όπλων, η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας και ευρύτερα της Βαλκανικής, από τις χώρες που πραγματοποίησαν το έγκλημα και η πολιτική, ηθική και οικονομική τιμωρία τους ως εγκληματιών πολέμου, ήταν τα βασικά σημεία που αναδεικνύονται και ως αιτήματα τα οποία διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ουράνιο, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και ΕΕ». Τη διημερίδα διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ολοι οι εισηγητές - επιστήμονες, πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων της ΤΑ, της εργατικής τάξης, αλλά και του κινήματος ειρήνης- συμφώνησαν πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και η χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο ήταν ένα έγκλημα, τις επιπτώσεις του οποίου θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές για πολλά χρόνια. Πως δεν πρέπει να επιτραπεί να περάσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρούν ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μηχανισμοί τους, προκειμένου να αποκρύψουν τις πραγματικές διαστάσεις του εγκλήματος που διέπραξαν οι ηγεσίες τους. Και πως αυτό μπορεί να συμβεί με την ενεργό συντονισμένη δράση των λαών στη Βαλκανική.

Στη δεύτερη μέρα των εργασιών, το πρωί του Σαββάτου, την εκδήλωση χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλης, ο οποίος κατήγγειλε την «ένοχη σιωπή της ΕΕ», αφού όπως είπε, από τον Απρίλη του '99, όταν πρωτοήρθε το θέμα χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ευρωκοινοβούλιο, η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική. Επίσης σημείωσε πως είναι υποχρέωση της ΕΕ να απαιτήσει μορατόριουμ για το ουράνιο, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Και κατέληξε τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να έχουμε όλα αυτά τα οπλοστάσια και μετά να αναζητούμε τις επιπτώσεις από τη χρήση τέτοιων όπλων».

«Ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο είναι να αφυπνίσουν τους λαούς, να συντονίσουν τις αντιδράσεις που αντικειμενικά γεννιούνται εξαιτίας της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», σημειωνόταν μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του δημάρχου Αγίου Παύλου, Μ. Μοσχονά, που μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Στεφανόπουλος. Και υπογραμμίζονταν πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ένα ρόλο ιμάντα, όσον αφορά τη σύνδεση αγωνιστικών πρωτοβουλιών με πλατιές μάζες. Μπορεί να συμβάλλει στη λαϊκή κινητοποίηση, αξιοποιώντας κατά πρώτο λόγο, το κύρος που έχει στο λαό, το γεγονός ότι είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση του κόσμου ως λαϊκός θεσμός».

Στις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τους εργαζόμενους και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ και κατέληξε τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι είμαστε πεισμένοι ότι η πρόοδος και η ευημερία του λαού μας και των λαών της Βαλκανικής στηρίζεται στην ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με σεβασμό στις διαφορές, κατοχύρωση των συνόρων, ελεύθερη επικοινωνία και φιλία των λαών, σε περιβάλλον ισότιμης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας».

Ο Μάρκος Λιάμος, μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ, σημείωσε πως η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πως αν κάποιο ραδιενεργό ή τοξικό κατάλοιπο απορροφηθεί από κάποιο φυτό μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον άνθρωπο. Και ο κύκλος αυτός έχει πολλαπλάσια εμβέλεια και επικινδυνότητα. Αναφερόμενος στο αν κάποιος πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών για να πειστεί πως υπήρξε καταστροφή, σημείωσε: «Οι ρυθμοί της έρευνας και η σταθερότητα των πορισμάτων δε συμβαδίζουν με το επείγον σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο πλανήτης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά πρώτιστα πολιτικό. Η μετατροπή της Γιουγκοσλαβίας σε χαβούζα πυρηνικών αποβλήτων δε συμβάλει στη σταθεροποίηση του βαλκανικού οικοσυστήματος και πάντως δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να το θεωρήσουμε ως κάτι το αμελητέο που μπορούμε να το δεχτούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, περιμένοντας τις μετρήσεις στα μαρούλια του Κοσσόβου».

Ο Νίκος Ζώκας ΓΓ της ΕΔΥΕΘ, κατήγγειλε πως «σήμερα η υποκρισία περισσεύει, γιατί πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι δε γνώριζαν για το συντελούμενο έγκλημα. Ολοι όμως ξέρουμε ότι με τις υπογραφές τους έγινε αυτό που έγινε. Ετσι είναι διπλά υπεύθυνοι γιατί γνώριζαν και συμμετείχαν, αλλά και γιατί απέκρυψαν την αλήθεια και έστειλαν σε βέβαιο θάνατο τους πολίτες τους. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό και με τους στρατιώτες της, αλλά και με τους φοιτητές που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία.

Ζητούμε να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία. Να μη γίνουν αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την αποκατάσταση όσο αυτό είναι εφικτό, των ζημιών και των θυμάτων».

Χαιρετισμό στη διημερίδα απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος.