FINAL FOUR - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
«Θρυλική» πρόκριση
Σάββατο 12 Μάη 2012

To δεύτερο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία του θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει αύριο ο Ολυμπιακός που θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο φετινό τελικό της Ευρωλίγκα που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Χτες οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν σπουδαία επιτυχία επικρατώντας της Μπαρτσελόνα, που ήταν ένα εκ των φαβορί του φετινού φάιναλ φορ, στον ημιτελικό με 68-64. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχοντας και σοβαρά παράπονα απο τη διαιτησία δεν τα κατάφερε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και ηττήθηκε με 66-64.

Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν χτες να σφραγίσουν με τον καλύτερο τρόπο την εκπληκτική πορεία τους στη διοργάνωση φέτος, αφού στην αρχή της σεζόν η παρουσία στον τελικό έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για την ελληνική ομάδα. Η ανανεωμένη ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς κατάφερε χτες να δείξει ένα από τα καλύτερά της πρόσωπα φέτος. Με άριστη άμυνα κατάφερε να περιορίσει βασικά ατού των Καταλανών (Ναβάρο, Ντονγκ, Λόμπεργκ) και με σωστές επιλογές στην επίθεση επέβαλε το ρυθμό της στον αγώνα έχοντας συνεχώς κεφάλι στο σκορ (17-11, 33-29, 50-47 τα τρία δεκάλεπτα) και έδειξε χαρακτήρα στο τελευταίο κρίσιμο 3λεπτο όταν η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Κορυφαίοι για τον Ολυμπιακό ήταν οι Σπανούλης, Ντόρσεϊ, ενώ πολύ καλή απόδοση είχε και ο Πρίντεζης.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός αν και πάλεψε στα ίσια απέναντι στο μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο φέτος προδόθηκε απο σοβαρά διαιτητικά λάθη (Γιούνγκεμπραντ, Μάρτιν και Ράντοβιτς) -ιδιαίτερα στο τελευταίο 5λεπτο του αγώνα- αλλά και τα λάθη του σε κρίσιμα σημεία. Οι πράσινοι είχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ξεκίνησαν δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι 29-15 εντούτοις στο δεύτερο πέτυχαν μόλις πέντε πόντους ξαναβάζοντας τη ρωσική ομάδα στο παιχνίδι (34-32 το ημίχρονο). Στο δεύτερο μέρος οι πράσινοι βελτιώθηκαν αποκτώντας ξανά ένα ελαφρύ προβάδισμα (57-51 στο 32') εντούτοις και πάλι δεν κατάφεραν να το κρατήσουν αφού η ΤΣΣΚΑ μείωσε σε 58-57 στο 35' και κάνοντας το παιχνίδι ντέρμπι μέχρι το τέλος. Εκεί οι παίκτες του Καζλούουσκας φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και εκμεταλλεύτηκαν το άγχος αλλά και τον αποσυντονισμό του Παναθηναϊκού.

Ο τελικός θα διεξαχθεί αύριο στις 21.00 (ΝΕΤ, NOVA 1) ενώ ο μικρός τελικός της διοργάνωσης μεταξύ των δυο ηττημένων στις 18.00 (ΝΕΤ, ΝΟVA 1).