Αυθεντικά ακούσματα
Παρασκευή 18 Μάη 2012

Μιχάλης Ζωγραφίδης
Οι ενδιαφέρουσες μουσικές συναντήσεις στους δρόμους της παραδοσιακής μας μουσικής συνεχίζονται στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 2109270628). Σήμερα εμφανίζεται ο Μιχάλης Ζωγραφίδης, από την Ολυμπο Καρπάθου. Ο αγαπημένος γλεντιστής από το κορυφαίο για την παράδοσή του χωριό του Αιγαίου, σε μια νύχτα γεμάτη συρματικούς, πάνω και κάτω χορό και ανεξάντλητες μαντινάδες. Μια νύχτα με λυροτσάμπουνα και λαούτα στα χέρια των γιων του Ζωγραφίδη, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία του, φετινή, εμφάνιση στην «Αλλη Οχθη».

Στον ίδιο χώρο, αύριο φιλοξενείται η μουσική σεμπριά «Ντιλμπεράκι», που δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την έρευνα της μουσικής παράδοσης της Πελοποννήσου και την ερμηνεία των τραγουδιών της με αυθεντικό τρόπο. Θα παρουσιάσει τραγούδια του Μοριά, άγνωστους οργανικούς σκοπούς της περιοχής και γνωστά ρουμελιώτικα τραγούδια. Παίζουν: Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Κώστας Σιδερής (λαούτο), Πολυτίμη Τόλη και Διαμαντής Ρουμελιώτης (τραγούδι).

Στη μουσική «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074), στις 23/5 (10μμ), ο Γιάννης Καπετανάκης με τη λύρα του παρουσιάζει κομμάτια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του «Πίσω από τον καθρέφτη», που μόλις κυκλοφόρησε. Επίσης, ερμηνεύει κρητικά τραγούδια, συνδυάζοντας τη λύρα με την ηλεκτρική κιθάρα. Καλεσμένος, ο Θοδωρής Κοτονιάς («Μακρινά Ξαδέρφια»). Μαζί, οι: Σωτήρης Καστάνης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Βεννετάκης (λαούτο), Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο), Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα).