ΓΑΛΛΙΑ
Πληθαίνουν τα οδοφράγματα
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000

Associated Press

Ενας από τους πολλούς αποκλεισμένους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλειστά παρέμειναν, για δεύτερη ημέρα χθες, τα περισσότερα μεθοριακά περάσματα στη Γαλλία, καθώς οι οδηγοί - ιδιοκτήτες φορτηγών συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους μην έχοντας λάβει καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά τους από τη γαλλική κυβέρνηση. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των οδηγών - υπαλλήλων φορτηγών για το αν θα συμμετάσχουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις, αργά χθες το βράδυ, τα οδοφράγματα στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους πλήθαιναν, χθες, ενώ εκκρεμούσε και η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαδηλωτών και τον υπουργό Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό.

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτιζαν τα φορτηγά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γερμανία, χθες, ενώ τα οδοφράγματα ξεπέρασαν τα 70 σε όλη τη χώρα. Και χθες επιτράπηκε η διέλευση σε όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα. Εξαίρεση από τα οδοφράγματα αποτέλεσαν, μετά από απόφαση των διαδηλωτών, τα λιμάνια του Καλαί και της Δουνκέρκης καθώς και το γιουροτούνελ, που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

Πλησιάζοντας στην εκπνοή του τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη «διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών», το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε, χθες, ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ζαν Κλοντ Γκισό και των εκπροσώπων των οδηγών φορτηγών, αργά χθες το απόγευμα. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό αν η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ως ενδεχόμενο την πιθανότητα ικανοποίησης μέρους των αιτημάτων των διαδηλωτών, οι οποίοι τονίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των εβδομαδιαίων εργατικών ωρών, τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και οδηγεί σε μείωση των αποδοχών τους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την, κατά 30%, αύξηση της τιμής των καυσίμων μέσα στους τελευταίους μήνες.