Απήργησαν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ
Τετάρτη 30 Μάη 2012

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην πορεία των απεργών
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν προχτές Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Τη Δευτέρα δεν μεταδόθηκαν τα δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές και «ζωντανό» πρόγραμμα, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που μετέδωσε μαγνητοσκοπημένες τις ενημερωτικές εκπομπές του, ενώ χτες δεν κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες.

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο Ανέστης Κανάκης, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, είπε ότι «δεν αρκεί να περιγράφουμε μόνο την κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Εχουμε την υποχρέωση να αποκρούσουμε αυτήν την επίθεση. Εχουμε την ευθύνη να απορρίψουμε τα πλαστά διλήμματα που μας πλασάρουν διάφοροι που παρουσιάζονται ως σωτήρες. Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ταξική. Ταξική θα είναι και η απάντησή μας. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Μακρυά από εμάς η λογική του μικρότερου κακού, είναι σίγουρο ότι οδηγεί στο μεγαλύτερο. Δεν αποδεχόμαστε λογικές που οδηγούν στην παραπλάνηση των εργαζομένων. Αυτοί οι νόμοι, αυτό το σύστημα δεν "φτιασιδώνεται" ούτε με επαναδιαπραγματεύσεις, ούτε με "ρεαλιστικά" αιτήματα. Επιβάλλεται η ανατροπή, η κατάργηση της πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο».

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, η πρόεδρος της ΠΟΕΠΤΥΜ Χριστ. Ζαμπέλα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης.

Αν και βασικό αίτημα της απεργίας ήταν οι ΣΣΕ, οι προσκείμενες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διοικήσεις της πλειοψηφίας των Ενώσεων που συμμετείχαν στην απεργία, επιμελώς άφησαν εκτός στόχευσης τις εργοδοτικές οργανώσεις και αποφάσισαν η πορεία να κατευθυνθεί μόνο στο υπουργείο Εργασίας. Οπου, σε συνάντηση με τον υπουργό ζήτησαν η υπηρεσιακή κυβέρνηση να «παγώσει» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το νόμο για την κατάργηση της μετενέργειας. Συμμετέχοντας έτσι στις προσπάθειες δημιουργίας προεκλογικού σκηνικού συναίνεσης και "συνεργασίας" των κοινωνικών εταίρων που επιχειρήθηκε να στηθεί με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ την Παρασκευή, αλλά και κλίματος προσμονής και αναμονής για κάποια «θετική εξέλιξη».