Από τον Ρώτα στον Παπαλουκά
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και αγωνιστή του ΕΑΜ Βασίλη Ρώτα (1 Ιουνίου 1977) και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά (3 Ιουνίου 1957), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, δύο μοναδικά αφιερώματα.

Συγκεκριμένα, στη μνήμη του Βασίλη Ρώτα, παρουσιάζεται το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η περιπέτεια ενός ποιήματος», παραγωγής1989.

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Βασίλη Ρώτα, ενώ συγγενικά του πρόσωπα και συνεργάτες του από το χώρο της μουσικής, αναφέρονται στην προσωπικότητα και το έργο του. Παρουσιάζεται απόσπασμα μαγνητοφωνημένης συνέντευξης του Βασίλη Ρώτα το 1975, στην οποία μιλά για τις έννοιες ελευθερία και παιδεία. Η σύντροφος του Β. Ρώτα, Βούλα Δαμιανάκου, παραθέτει στοιχεία για τη ζωή του και μιλάει για τη σχέση του με το θέατρο, το μεταφραστικό του έργο των «Απάντων» του Σαίξπηρ, το ύφος των ποιημάτων του και τα τραγούδια της Αντίστασης, ενώ ακούγεται ο ύμνος του ΕΑΜ, που έγραψε και μελοποίησε ο ίδιος.

Αφιερωμένο στον Σπύρο Παπαλουκά, είναι το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ελληνες Ζωγράφοι», σε σκηνοθεσία Κώστα Νάστου και αφήγηση Κώστα Καστανά, παραγωγής 1990.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την καλλιτεχνική πορεία του σημαντικού ζωγράφου, προδρόμου της γενιάς του '30, Σπύρου Παπαλουκά. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του καλλιτέχνη, υπήρξαν οι σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών (1909-1916) και η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου, η φοίτησή του στην Ακαδημία Julien στο Παρίσι (1917-1921) κατά την οποία ήρθε σε επαφή με τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, καθώς και η περίοδος παραμονής του στο Αγιο Ορος (1923-1924), όπου μελέτησε τη βυζαντινή τέχνη. Γίνεται επίσης αναφορά στις σημαντικότερες εκθέσεις του, όπως στην «Πολεμική Εκθεση της Στρατιάς της Μ. Ασίας» το 1922 στο Ζάππειο, με έργα του από τη Μικρασιατική εκστρατεία στην οποία πήρε μέρος ως πολεμικός ζωγράφος, καθώς και στην παρουσίαση της αγιορείτικης παραγωγής του, το 1924 στη Θεσσαλονίκη, σε έκθεση στον Λευκό Πύργο.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο υλικό από τα ζωγραφικά έργα του - με δείγματα της αγιογράφησης του ναού της Ευαγγελίστριας στην Αμφισσα, όπου εργάστηκε επί πέντε έτη (1927-1932) - καθώς και πλάνα από την κατοικία του καλλιτέχνη στον οικισμό Κυπριάδη Πατησίων.