Από την 1η Μάρτη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τις διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι σημαντικότερες αλλαγές που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης

Τετάρτη 12 Γενάρη 2000

Στο διάστημα από την πρώτη του ερχόμενου Μάρτη μέχρι και το τέλος Μάη του 2000 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους φορολογούμενους που απέκτησαν πάσης φύσεως εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από το σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του έτους 2000.

Ειδικά φέτος, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταρτίστηκαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των φορολογούμενων. Αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, μεταξύ των οποίων και οι μισθωτοί που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στο διάστημα από τις 3 Μάη μέχρι και τις 31 Μάη. (Αναλυτικότερα οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τις διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων φαίνονται στο σχετικό πίνακα).

Υπενθυμίζεται ότι με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, επήλθε σειρά αλλαγών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Οι βασικότερες από τις αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι με το νέο φορολογικό νόμο άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Για την ακρίβεια το περίφημο σύστημα των «αντικειμενικών» κριτηρίων, διατηρείται για τους καλλιτέχνες ή τραγουδιστές κέντρων διασκέδασης και προσωρινά για το έτος 1999 για τους δικηγόρους, ισχύει με άλλη μορφή για διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρούς, αναλυτές - προγραμματιστές κλπ.), ενώ για τους υπόλοιπους εφαρμόζεται ταυτόχρονα ο λογιστικός και ο λεγόμενος εξωλογιστικός τρόπος προσδιορισμού των κερδών τους.