Νέος Τουρκικός Κινηματογράφος
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001

Από την ταινία του Ρεΐς Τσελίκ «Ας μη σβήσει το φως»
Ξεκινά σήμερα στο «Τριανόν» το αφιέρωμα στο Νέο Τουρκικό Κινηματογράφο, που διοργανώνει το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), «Filmcenter». Το αφιέρωμα θα διαρκέσει έως τις 8/3 και θα περιλάβει δέκα ταινίες της τελευταίας πενταετίας, ενώ θα παρουσιαστούν Τούρκοι σκηνοθέτες και παραγωγοί και θα δοθούν συναυλίες τουρκικών συγκροτημάτων.

Το αφιέρωμα είναι ανταπόδοση για το αφιέρωμα στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο (πέρσι το φθινόπωρο στην Κωνσταντινούπολη) και εντάσσεται, έμμεσα, στο γενικότερο κλίμα της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», όπως άλλωστε φάνηκε από τα λεγόμενα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, του προέδρου του ΕΚΚ, Μ. Ευστρατιάδη.

Παρά το αμερικανόπνευστο αυτό πλαίσιο, που καμία σχέση δεν έχει με το ζητούμενο της φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών, οι Ελληνες κινηματογραφόφιλοι θα γνωρίσουν χαρακτηριστικές εικόνες του σύγχρονου κινηματογραφικού «τοπίου» της Τουρκίας.

Σήμερα (έναρξη 6.30 μ.μ.) θα προβληθούν οι ταινίες: «Χαρτί εξόδου» του Τουντς Μπασαράν (ειρωνική προσέγγιση της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας μέσα από την κριτική του ψυχιατρικού συστήματος), παρουσία του παραγωγού Καντρί Γιουρντατάπ, «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», παρουσία του σκηνοθέτη Ντερβίς Ζαΐμ (μαύρη κωμωδία, βραβευμένη στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Τορίνο, κ.α.), «Η πόλη κάτω από τα φτερά μου», παρουσία του σκηνοθέτη Μουσταφά Αλτιοκλάρ (ιστορική αλληγορική ταινία με μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Τουρκία). Επίσης, συναυλία με το συγκρότημα «SAZ GRUBU» (μουσική και τραγούδια «σάζι»).

Αύριο: «Ας μη σβήσει το φως», παρουσία του Ρεΐς Τσελίκ, του πλέον πολιτικοποιημένου, σήμερα, Τούρκου σκηνοθέτη (η πρώτη τουρκική ταινία που αναφέρεται ανοιχτά στο κουρδικό πρόβλημα με σαφή αντιπολεμική διάθεση), «Αντίο αύριο» του ίδιου (η αληθινή, συγκλονιστική ιστορία της δίκης και της εκτέλεσης τριών αριστερών φοιτητών το 1971 από το καθεστώς), «Στο πλοίο», παρουσία του σκηνοθέτη Σερντάρ Ακάρ (δείγμα της δουλιάς της ομάδας «Νέοι Κινηματογραφιστές», για την οποία δούλεψε αφιλοκερδώς το τεχνικό προσωπικό), συναυλία του συγκροτήματος «SAZ GRUBU».

Κυριακή: «Αζιζέ» του Κουντρέτ Σαμπαντσί («δίδυμη» και συμπληρωματική ταινία με τη «Στο πλοίο»), «Πιάσε τον παρά και τρέχα» του Ρεχά Ερντέμ (αλληγορία για τον πυρετό του κέρδους, προτάθηκε για «Οσκαρ» ξένης ταινίας πέρσι), «Ο ληστής» του Γιαβούζ Τουργκούλ (λαϊκό έπος και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Τουρκία), συναυλία του συγκροτήματος «ORIENT 'XPRESS» (λαϊκή τουρκική μουσική).

Δευτέρα: «Ας μη σβήσει το φως», «Ο καϊκτσής» της Μπικέτ Ιλχάν (λαϊκό μελό ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής), συναυλία των «ORIENT 'XPRESS».

Τρίτη: «Στο πλοίο», «Αζιζέ», «Η πόλη κάτω από τα φτερά μου», συναυλία.

Τετάρτη: «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», «Χαρτί εξόδου», «Ο ληστής», συναυλία του συγκροτήματος «ΙΜΕΡΟΣ» (κλασική, οθωμανική μουσική).

Πέμπτη: «Πιάσε τον παρά και τρέχα», «Αντίο αύριο», συναυλία.

Να σημειωθεί πως η παρουσία Τούρκων παραγωγών δεν είναι τυχαία, αφού ήδη έχουν αγοράσει ελληνικές ταινίες για την τουρκική αγορά, ενώ το αμφίδρομο εμπορικό ενδιαφέρον είναι έντονο.