ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Μαζική δίκη και καταδίκη απεργών
Πέμπτη 7 Ιούνη 2012

Από τη δίκη των απεργών
Τη Δευτέρα στις 4 Ιουνίου το δικαστήριο της πόλης Ακτάου (στο Δυτικό Καζαχστάν) καταδίκασε 37 διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαναοζέν (νοτιοδυτική περιοχή του Καζαχστάν), την περίοδο της καταστολής του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στην τοπική βιομηχανία πετρελαίου, το Δεκέμβρη του 2011. Οι απεργοί δικάστηκαν με το άρθρο 241 του ποινικού κώδικα του Καζαχστάν για «συμμετοχή σε μαζικές ταραχές». Απ' αυτούς 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 3 έως 7 έτη, ενώ 21 κατηγορούμενοι αμνηστεύτηκαν ή τους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή και 3 αθωώθηκαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντρέι Γκρίσιν, στη μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης καταδικάστηκαν οι συνδικαλιστές ή οι επικεφαλής του απεργιακού κινήματος. «Η μεγαλύτερη ποινή, των 7 χρόνων κάθειρξης, επιβλήθηκε στην Ρόζα Τουλετάγιεβα, επειδή ήταν επικεφαλής του απεργιακού κινήματος. Αυτή έστελνε πληροφορίες στα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Κατά την εκφώνηση της δικαστικής απόφασης, οι παρευρισκόμενοι στη δίκη αποδοκίμασαν τον δικαστή Αραλμπάι Ναγκασιμπάεφ, πετώντας του διάφορα αντικείμενα. Ο δικαστής έφυγε από την αίθουσα, χωρίς να ολοκληρώσει την εκφώνηση της απόφασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης πραγματοποιήθηκε η δίκη στην οποία καταδικάστηκαν 5 αστυνομικοί σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 7 χρόνια για τη χρήση των όπλων και ειδικών εξοπλισμών κατά των διαδηλωτών. Ενώ τα τέλη του Μάη καταδικάστηκαν τρία πρώην ανώτερα στελέχη της καζαχο-κινεζικής εταιρείας πετρελαίου, που τους καταλογίστηκε ότι «έσπρωξαν τους εργαζόμενους στην ταραχή», δημιουργώντας κοινωνικές εντάσεις.

Να σημειωθεί πως στις 16-17 Δεκέμβρη του 2011 χιλιάδες απεργοί στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου του Καζαχστάν πραγματοποίησαν (την ημέρα της «ανεξαρτησίας» του Καζαχστάν) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαναοζέν, που πνίγηκε στο αίμα. Συνολικά 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.


Ι.Π.