Χρωστήρας γυναικών
Σάββατο 3 Μάρτη 2001

Εργο της Ι. Μπάμπαρη
Εκθεση ζωγραφικής της Πέπης Σβορώνου - Κοκκινίδη εγκαινιάζεται (8/3) στην αίθουσα «ΖΗΤΑ - ΜΙ» (Πρ. Κορομηλά 1), σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» (Τσιμισκή 128), στη Θεσσαλονίκη.

Η Π. Σβορώνου - Κοκκινίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 1961 ολοκληρώνει τις σπουδές της στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Σπ. Παπαλουκά. Με υποτροφία συνεχίζει στη Φλωρεντία, ενώ παράλληλα βραβεύεται με το «Μπουζιάνειο Βραβείο». Το 1962, στην Ιταλία ειδικεύεται στο σχεδιασμό ζωγραφικών υφασμάτων μόδας για τα οποία γίνεται διεθνώς γνωστή. Στο διάστημα 1966 - 1968 εκθέτει στη Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ από το 1968 έως το 1979 παρουσιάζει κάθε χρόνο τη δουλιά της στα υφάσματα, στη Ν. Υόρκη και τη Βοστώνη. Από το 1980 αφοσιώνεται αποκλειστικά στη ζωγραφική. Η Π. Σβορώνου - Κοκκινίδη ξεκινάει αρχικά με μια σειρά έργων κολλάζ, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε έργα δουλεμένα με λάδι και να κλιμακωθεί η δημιουργία της στις κατασκευές από ξύλο και ύφασμα τη δεκαετία του '90. Στη ζωγραφική της, οι μορφές εντάσσονται σ' ένα πλούσιο χρωματικά χώρο με μεταφυσικές αναφορές και επιδράσεις από τον εξπρεσιονισμό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/3.

Δημιουργία της Λ. Ρουσοπούλου
Οπως σημειώνει η Μ. Παίνεση - Καλογερά «Οι μικροί ήρωες της Μ. Ζιάκα, όπως αναπτύσσονται στην επιφάνεια του καμβά την ώρα του ψαρέματος ή την ώρα του παιχνιδιού στην ακροθαλασσιά σε στιγμές απόλυτης ξεγνασιάς, ανασύρουν μνήμες από το λήθαργο και ενεργοποιούν επιθυμίες και όνειρα του θεατή, που σχετίζονται με το μακρινό παρελθόν της παιδικής του ηλικίας. Σε άλλα έργα της η ανθρώπινη μορφή παραχωρεί τη θέση της στο τοπίο, το οποίο με τη μοναδική γοητεία του δρα καταλυτικά στη διαμόρφωση του ζωγραφικού λεξιλογίου της».