Είδωλο στον καθρέφτη
Τρίτη 12 Ιούνη 2012

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» ή «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη», θα μεταδώσει απόψε στις 23.00 το κανάλι της Βουλής.

Το πραγματικά αξιόλογο ντοκιμαντέρ «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη», μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη περιγραφή της πορείας του μεγάλου συνθέτη, μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη ζωή του, καθώς και υλικό από τις κινηματογραφικές δουλειές και τις θεατρικές παραστάσεις. Η ταινία είναι γεμάτη από τις αξέχαστες μελωδίες της ευαίσθητης μουσικής του, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα συγκινητικό αποτέλεσμα. Ο σκηνοθέτης προλόγισε στο κοινό την ταινία και εξήγησε ότι χρειάστηκε οκτώ χρόνια, για να καταλήξει στη σημερινή της μορφή, τονίζοντας πως έχει ακόμα στη διάθεσή του μεγάλη ποσότητα έτοιμου, μονταρισμένου υλικού, που δεν μπόρεσε να συμπεριλάβει εδώ.

Ο Δημήτρης Βερνίκος φέρθηκε τίμια και υπεύθυνα απέναντι στο φίλο του Μάνο Χατζιδάκι. Με πολύ διακριτικό τρόπο, αλλά με μεγάλη θεατρική μαγεία, τόνισε πολλές πτυχές του πολύ καλού, έως και μοναδικού, Ελληνα συνθέτη. Η πολύ καλή γνώμη που έχει ο Ελληνας για το μεγάλο δημιουργό σίγουρα θα μεγαλώσει και θα διευρυνθεί μετά τη θέαση του ντοκιμαντέρ, γιατί αυτό φέρνει στην επιφάνεια και νέες άγνωστες πτυχές και στιγμές του εξαιρετικού καλλιτέχνη. Η μεγαλύτερη αρετή της ταινίας είναι ο λόγος του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. Ο συνθέτης έχει το ίδιο ταλέντο στην αφήγηση όση έχει και στη σύνθεση. Οι αφηγήσεις του έχουν μουσικότητα και παράλληλα επιστημονική σαφήνεια και καθαρότητα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι μια μουσική ιδιοφυία που διέγραψε μεγάλη δημιουργική πορεία, ενώ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφισβήτησε παγιωμένες αντιλήψεις. Με το τραγούδι και τη μουσική του απευθύνθηκε στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο. Ανάμεσα στους αξεπέραστους κύκλους έργων του είναι οι: «Οδός Ονείρων», «Δεκαπέντε εσπερινοί», «Χαμόγελο της Τζοκόντα», «Μυθολογία», «Καπετάν Μιχάλης», «Αντικατοπτρισμοί», «Μεγάλος Ερωτικός», «Αθανασία», «Σκοτεινή μητέρα», «Η εποχή της Μελισσάνθης», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Αμοργός», κ.ά, συνθέτοντας μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Δημοσίευσε, επίσης, βιβλία με ποιήματα και σχόλια: «Μυθολογία», «Μυθολογία Δεύτερη», «Τα σχόλια του Τρίτου» και «Ο Καθρέπτης και το Μαχαίρι». Ιδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών (1964 - '67), το καφεθέατρο «Πολύτροπο», τις Μουσικές Γιορτές στα Ανώγεια Κρήτης και τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, ενώ την περίοδο 1975 - '81 διηύθυνε το Τρίτο Πρόγραμμα. «Παιδιά» του, επίσης, είναι η δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», δύο ακόμη ενσαρκώσεις της αντίληψής του για την πορεία των μουσικών μας πραγμάτων.