ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προχωρούν οι ανατροπές

Προσπάθειες καθησυχασμού την ώρα που προκηρύσσεται  ο διαγωνισμός για τον ξένο «οίκο»

Τετάρτη 12 Γενάρη 2000

Ενα άγριο «παιχνίδι» παίζεται αυτό το διάστημα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των εργαζομένων, με το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, να δημοσιοποιεί... προσωπική του μελέτη κατεδάφισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων - με δηλώσεις του να επιχειρεί να καθησυχάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Καθησυχαστικές» δηλώσεις που συνοδεύονται από την έναρξη αυτές τις μέρες του διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη «ξένου οίκου», που θα αναλάβει να.... μελετήσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να «ράψει» το νέο αντιασφαλιστικό μοντέλο, με βάση τις κατευθύνσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΟΟΣΑ και της γνωστής κυβερνητικής έκθεσης Σπράου - Τήνιου.

Ο ίδιος ο υπουργός, χτες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε καταστήματα, εποπτευόμενων από το υπουργείο Οργανισμών στο Περιστέρι, ανακοίνωσε πως «αυτή τη στιγμή το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών), προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό, ώστε να προετοιμαστούμε να πάμε στις παραπέρα αλλαγές στο ασφαλιστικό», ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις «μεγάλες τομές» που ήδη έχουν γίνει με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99.

Μπροστά στην ασφυκτική πίεση των προεκλογικών αναγκών, έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει πως δεν μπαίνει θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας προς συνταξιοδότηση, «πέραν των 65 ετών», χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό το όριο θα αφορά, για παράδειγμα, και τις γυναίκες, για τις οποίες σήμερα το όριο είναι 60 έτη. Κατακεραύνωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για «παραφιλολογία» γύρω από το ασφαλιστικό, αν και ο Μ. Νεκτάριος είναι που τροφοδότησε την... παραφιλολογία.

Λίγο αργότερα ο διοικητής του ΙΚΑ επανήλθε με δηλώσεις του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH, όπου εμφανίστηκε αναδιπλωμένος και απέφυγε να επαναλάβει ευθέως τη θέση του για αύξηση των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι «το αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να λειτουργήσει στις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το '50», για να συμπληρώσει πως το αποτέλεσμα θα είναι - αν δεν παρθούν μέτρα - είτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση, είτε να μειωθούν οι παροχές, είτε να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Σαν «λύση» εμφάνισε την εφαρμογή για τις επικουρικές συντάξεις ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, δηλαδή το να ριχθούν τα αποθεματικά και των επικουρικών Ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Στο μεταξύ ο υπουργός κατά τη χτεσινή του περιοδεία στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Περιστέρι, επιχείρησε να εμφανίσει μια «ωραιοποιημένη» κατάσταση, κάνοντας λόγο για σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Την ίδια ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, οι ασφαλισμένοι σχημάτιζαν... ατέλειωτες ουρές μπροστά στα ιατρεία του Ιδρύματος. Διαμαρτυρήθηκαν, μάλιστα, έντονα στον υπουργό για τη χαοτική κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται να πάνε στο υποκατάστημα ακόμα και τρεις φορές για να μπορέσει να τους δει γιατρός!