Εμπαιγμού... συνέχεια με την Ακαδημία Πλάτωνος
Παρασκευή 15 Ιούνη 2012

Από το ρεπορτάζ του «Ρ» το 2008 με το οποίο αποκάλυπτε την κατασκευή τεράστιου κτιρίου γραφείων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και ακριβώς δίπλα στην Ιερά Οικία!
«Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος» πανηγυρίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ-Τ, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό πάνω στις «πλάτες» των κατοίκων μιας από τις ιστορικότερες όσο και υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, με έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, αφού εκεί, το έτος 387 π.Χ., ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του.

Είναι εμπαιγμός διότι το ΥΠΠΟ-Τ «αιτιολογεί» τους «πανηγυρισμούς» του επειδή... «διευθετήθηκαν οι νομικές λεπτομέρειες» για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού! Αραγε, από το 1999, οπότε ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η πρόθεση του κράτους να δημιουργήσει το εν λόγω μουσείο και από το 2000 οπότε χωροθετήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος... οι «νομικές λεπτομέρειες» δεν άφηναν τις κυβερνήσεις του δικομματισμού να χτίσουν το μουσείο και να προστατεύσουν το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο και χώρο πράσινου από τα «νύχια» των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών και γενικότερα του κεφαλαίου, το οποίο ακόμη τα «ακονίζει» για το συγκεκριμένο «φιλέτο»;

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι κάτοικοι της περιοχής με την άμεση αντίδρασή τους εμπόδισαν (προσωρινά) τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας να πάρει απόφαση για κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου! Η συνεδρίαση αναβλήθηκε, αλλά το γεγονός ότι, παρά τις επί χρόνια εξαγγελίες όλων των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΠΟ-Τ, τα μεγάλα συμφέροντα εξακολουθούν ανενόχλητα - από το κράτος - να απειλούν το χώρο, παραμένει.

Ετσι, αν και δεν αξίζει, μόνο για την ιστορία να αναφερθεί ότι το ΥΠΠΟ-Τ «πανηγυρίζει» επειδή απλώς τροποποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟ-Τ και της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ το πακέτο των αναγκαίων προμελετών για την κατασκευή του Μουσείου. Η τροποποίηση (εγκρίθηκε στις 12/6) προβλέπει ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει το νέο πλαίσιο περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και απονομής βραβείων. Οι βασικές μουσειολογικές αρχές και το οριστικοποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ-Τ το Νοέμβρη του 2011.