ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπό τη σκιά της διάλυσης της Βουλής
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012

Εν μέσω διαμαρτυριών έγιναν οι προεδρικές εκλογές
ΚΑΪΡΟ.--

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε αργά χτες βράδυ η διήμερη διαδικασία ψηφοφορίας για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, η οποία σημαδεύτηκε από την απόφαση, την Πέμπτη, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει «παράνομο» το 1/3 των εδρών της, μόλις πριν από λίγο καιρό, εκλεγείσας βουλής, κίνηση που οδηγεί σε διάλυση του κοινοβουλίου. Αργά το Σάββατο το βράδυ, η ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μετά από συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατική διαδικασία» την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είχαν, σε συνεργασία με τους ακραίους ισλαμιστές - σαλαφιστές - του κόμματος «Νουρ» εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Το Δικαστήριο έκρινε ως «παράνομη» την εκλογή του 1/3 των εδρών, καθώς με βάση την υπάρχουσα εκλογική νομοθεσία θα πρέπει να καταλαμβάνεται από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά σε μεγάλο βαθμό, τελικά, καταλήφθηκε από μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που συμμετείχαν στις εκλογές ως «ανεξάρτητοι», με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η τελική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα διαλυθεί πλήρως το κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές ή αν θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές μόνο για τις εν λόγω έδρες, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κρατά τα ηνία της χώρας μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ προχώρησε, χτες, και σε νέα ανοιχτή πολιτική παρέμβαση, καθιστώντας πλέον ξεκάθαρο ότι δεν είναι διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει εύκολα την επιρροή του στην άσκηση εξουσίας. Ετσι, ανακοίνωσε ότι, ίσως και σήμερα, δημοσιοποιήσει μια «προσωρινή συνταγματική διακήρυξη», με βάση την οποία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί νομοθετικό ρόλο και τον έλεγχο του προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται να ορίζει και τα όρια καθηκόντων του νέου Προέδρου, «μέχρις ότου προκύψει νέο σύννομο κοινοβούλιο».

Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το στρατό ως προς τη νομή εξουσίας στη μεγαλύτερη αραβική χώρα. Μια αντιπαράθεση, που με ισορροπίες και με οξύνσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη από την ημέρα εκδίωξης του Μουμπάρακ καθώς και οι δύο πλευρές είναι προφανές ότι συγκρούονται εκφράζοντας τα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων της αιγυπτιακής αστικής τάξης, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε επικοινωνία και με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αφήνοντας, φυσικά, στο περιθώριο την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για αλλαγή.

Μέχρι χτες βράδυ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία, που στον α' γύρο έφτασε το υψηλό, για τα αιγυπτιακά δεδομένα, 46% και οι περισσότερες εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι μάλλον θα μειωθεί σημαντικά.