Α' ΟΜΙΛΟΣ
Νίκη - πρόκριση
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012

Τρίτη και καλή για την εθνική που χαμογέλασε στο τέλος. Με γκολ του αρχηγού της Γ. Καραγκούνη (ο οποίος έφτασε τις 120 συμμετοχές), στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου κέρδισε τη Ρωσία και την πρόκρισή της στους «8» του Euro 2012. Αφήνοντας (σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα) εκτός συνέχειας το φαβορί του α' ομίλου.

Η σημαντική και (όπως αποδείχτηκε καθοριστική) διαφορά με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια ήταν το γεγονός πως οι «γαλανόλευκοι» ήταν συγκεντρωμένοι, όπως (μεταξύ άλλων) επισήμανε και ο Σάντος. Ηξεραν τι ήθελαν, πώς θα το πάρουν, πάλεψαν γι' αυτό από την αρχή ως το τέλος. Μάλιστα, θα μπορούσαν να «σφραγίσουν» νωρίτερα το εισιτήριο, κυρίως, αν στο 61' ο διαιτητής έδινε πέναλτι σε ανατροπή του Καραγκούνη ή στο 70' η μπάλα - από το φάουλ του Τζαβέλλα - δε σταματούσε στο δοκάρι. «Είχαμε αποφασιστικότητα. Είμαστε και μαχητές και νικητές» ήταν (ορισμένα από) τα λόγια του Καραγκούνη.

«Δεν είδα να έχουμε αρκετό πάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Απλά παίξαμε. Ομως, χρειαζόμασταν περισσότερο πάθος και καρδιά». Ετσι απάντησε ο τερματοφύλακας των Ρώσων, Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ, στο γιατί των συμπατριωτών του. Εκτός της απογοήτευσης για το πρόωρο αντίο, η ήττα/αποκλεισμός προκάλεσε στη Ρωσία, εντάσεις και αρνητικές κρίσεις για προπονητή (Ντικ Αντβοκαατ) και παίχτες.


Eurokinissi

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης (67΄Μάκος), Σαλπιγγίδης (83΄ Νίνης), Γκέκας (64΄ Χολέμπας), Σαμαράς.

ΡΩΣΙΑ (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ (81΄ Ιζμαϊλοφ), Ζιρκόφ, Αν. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ντενίσοφ, Σιρόκοφ, Γκλουσάκοφ (72΄ Πογκρέμπνιακ), Τζαγκόεφ, Αρσάβιν, Κερζάκοφ (46΄ Παβλιουτσένκο).

Εκτός συνέχειας έμεινε και η συνδιοργανώτρια Πολωνία, η οποία ηττήθηκε από την Τσεχία με 1 - 0 (72΄ Γίρατσεκ). Ετσι οι Τσέχοι προκρίθηκαν ως πρώτοι από τον όμιλο και την προσεχή Πέμπτη θα αντιμετωπίσουν (Βαρσοβία) την Πορτογαλία. Η τελική βαθμολογία του Α' ομίλου: Τσεχία 6, Ελλάδα 4, Ρωσία 4, Πολωνία 2.

Και τώρα η Γερμανία

Χτες το βράδυ, οριστικοποιήθηκε πως αντίπαλος της Εθνικής, την Παρασκευή στο Γκτανσκ, θα είναι η Γερμανία. Αυτό πάντως από ελάχιστα έως καθόλου δε φαίνεται να απασχολεί τον Σάντος και τους διεθνείς. Στη συνέντευξη Τύπου - που δόθηκε νωρίτερα - ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας και ο Κ. Κατσουράνης, στάθηκαν στην εθνική ομάδα.

Ο Σάντος - μεταξύ άλλων - επεσήμανε: «Μπορούμε να φτάσουμε παντού. Ολα τα ματς είναι νοκ άουτ και κρίνονται σε 90 λεπτά. Ξέρουμε τις δυνατότητές μας, ξέρουμε πως δεν είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου, αλλά όποια ομάδα και να βρεθεί μπροστά μας θα πρέπει να φτύσει αίμα για να μας περάσει. Η στρατηγική μας θα καθοριστεί από τον αντίπαλο που θα προκύψει απόψε το βράδυ. Αλλαγές, ανάλογα, θα υπάρξουν, αλλά θα είναι μικρές».

Οσο για την ψυχολογία στα νοκ άουτ παιχνίδια: «Η συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών είναι εκεί που πρέπει από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολα παιχνίδια. Για μας όμως, τέτοιου τύπου ματς μας ωφελούν πολύ, όπως φάνηκε και χτες». Από την πλευρά του, ο Κατσουράνης (ανάμεσα σε άλλα) είπε: «Δεν έχουμε κάποια προτίμηση. Είναι ένας προημιτελικός, πολύ δύσκολο παιχνίδι, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος. Η επόμενη πρόκληση είναι το επόμενο παιχνίδι. Θα τα δώσουμε όλα και θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας. Κανείς δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα».