«ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα

Χρονική επέκταση του μνημονίου και νέα δανειακή σύμβαση ανάλογα με το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Φορολογικό νομοσχέδιο, αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις οι άμεσες προτεραιότητες

Πέμπτη 21 Ιούνη 2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μαζί και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων- μαμούθ μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης. Αποτελούν και τη βάση της συζήτησης που ξεκινούν από σήμερα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα μέτρα -γέφυρα για τη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, σε μια διαδικασία που φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό.

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία, επίσης η έγκριση του αναβαθμισμένου μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) για τα κράτη της λυκοσυμμαχίας που αντιμετωπίζουν οξυμένα φαινόμενα καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα δεδομένη η «ισχυρή πολιτική βούληση», οι «διαβεβαιώσεις» που η συγκυβέρνηση θα τους καταθέσει ότι θα προχωρήσει κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική. Στο αμέσως προσεχές διάστημα για την «αξιολόγηση» και «επικαιροποίηση» του αντιλαϊκού προγράμματος προγραμματίζουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που θα καταφθάσουν ξανά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της «απερχόμενης» συγκυβέρνησης:

Τα άμεσα μέτρα που η τρόικα βάζει στο τραπέζι αφορούν:

-- Νέο φορολογικό νόμο - εργαλείο για το αποφασιστικό ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος. Οι σχετικές επεξεργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ήδη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει και σε κοινό πόρισμα.

-- Τον «περιορισμό του δημόσιου τομέα», με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα προηγούμενα προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για τη βίαιη απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια.

-- Αμεση έναρξη του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ακόμη και σε φάση οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, «απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος» το οποίο ελπίζουν να κεντρίσουν με την κλιμάκωση και αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Οι προτεραιότητες αφορούν τη συμμετοχή του κράτους στις εταιρείες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Επίσης λιμενικές υποδομές, αεροδρόμια και οδικούς άξονες.

-- «Αξιολόγηση» της εξέλιξης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Η... εκταμίευση

Στο σημερινό Γιούρογκρουπ αναμένεται η έγκριση εκταμίευσης ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορά την προηγούμενη δόση, που αποδόθηκε κουτσουρεμένη (4,2 αντί 5,2 δισ. ευρώ). Πάνω από 900 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν, μέχρι τέλος Ιούλη, πίσω στα κοιναγορίτικα ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση για τη συμμετοχή της χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Τα συνολικά ποσά της συμμετοχής υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.