ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012

Ενοπλοι της «αντιπολίτευσης» που εξοπλίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ γίνεται ολοένα βαρύτερος ο φόρος αίματος του συριακού λαού στο βωμό αυτών των ανταγωνισμών. Χτες, ο βρετανικός Τύπος (εφημερίδες «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και «Γκάρντιαν») επανέφεραν τα σενάρια απομάκρυνσης του Ασαντ υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνάντησης των G20, συμφώνησαν να διαβεβαιώσουν τον Ασαντ ότι θα του «διασφαλίσουν ασφαλή έξοδο και άσυλο» εφόσον αποχωρήσει από την εξουσία προκειμένου να «αρχίσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης».

Η «ιδέα ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση ως προϋπόθεση για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας και επίτευξης λύσης είναι ανεφάρμοστη» δήλωνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ο Ασαντ δεν πρόκειται να κάτσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο και ασχέτως της άποψης που κανείς έχει για το κόμμα του, τη διακυβέρνησή του, τις εκλογές που έγιναν ή οτιδήποτε, φαίνεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σύρων ακόμη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε και την άρση της ναυτιλιακής ασφάλισης, μετά από παρέμβαση του Λονδίνου, σε φορτίο του ρωσικού πλοίου «MV Alaeed» που μετέφερε στη Συρία σοβιετικής κατασκευής πολεμικά ελικόπτερα τα οποία είχε στείλει στη Μόσχα για επισκευές. Ο Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η ρωσική πλευρά να επιδιώξει να ξαναστείλει το φορτίο αφού πρόκειται για «κλεισμένη συμφωνία εδώ και χρόνια».

Ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε σπεύσει να κατηγορήσει τη Μόσχα για την κίνηση αυτή, χτες, η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη αξιωματούχους αμερικανικών και αραβικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζε ότι πράκτορες της CIA επιβλέπουν την «παράδοση φορτίων όπλων» σε ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης, που γίνεται σε τουρκικό έδαφος. Κατά την εφημερίδα τα όπλα (αυτόματα, εκτοξευτήρες ρουκετών και αντιαρματικό εξοπλισμό) τα αγοράζουν Τουρκία, Σ. Αραβία και Κατάρ.

Πιέσεις ασκεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος, εκ μέρους του οποίου, ο αντιπρόεδρός του, Αχμαντ Μπεν Αλι, κάλεσε τη Μόσχα να μην στείλει τα ελικόπτερα ή άλλο εξοπλισμό στο συριακό καθεστώς. Το σημαντικότερο, όμως, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 του ΟΗΕ «όχι για εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης αλλά για υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα πιέσει για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν».

Εντός Συρίας, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι, λόγω των διαρκών βομβαρδισμών, δεν κατάφερε να απομακρύνει αμάχους από Χομς και Κουσάιρ και απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί η είσοδος ιατρικής ομάδας για τους τραυματίες. Πηγές της αντιπολίτευσης μιλούσαν για 120 νεκρούς, το τελευταίο 24ωρο, υποστηρίζοντας ότι οι 43 είναι στρατιώτες. Ενας Σύρος πιλότος μαχητικού προσγείωσε, από την άλλη, το αεροσάφος του στην Ιορδανία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Τα συριακά ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «προδότη και λιποτάκτη».