ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αύριο η νέα αναμέτρηση για ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Τρίτη 26 Ιούνη 2012

Η αυριανή κινητοποίηση αποτελεί βήμα κλιμάκωσης μετά και από την παναττική απεργία που έγινε στις 26 Απρίλη (φωτ.)
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στην επίθεση των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού, που μετά την καταγγελία των ΣΣΕ θέλουν να επιβάλουν τη δραστική μείωση των μισθών και την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η απεργία αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων καθώς ήδη στις 26 του περασμένου Μάη οι εργαζόμενοι στην Αττική με 24ωρη απεργία είχαν δώσει μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών στον επισιτισμό.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, ενώ το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων τονίζει στο κάλεσμά του: «Με κινητοποιήσεις οργανωμένες από τα κάτω, με αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες μας, με τους εργαζόμενους συσπειρωμένους στο σωματείο, ορθώνουμε τείχος στην επίθεση των εργοδοτών, να υπερασπιστούμε δικαιώματα, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Καμιά υποχώρηση και αναμονή. Καμιά πίστωση χρόνου σε καμιά κυβέρνηση, καμιά αναμονή για τις επόμενες εκλογές», σημειώνει, και καταλήγει: «Με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη προχωράμε, απαιτούμε Συλλογικές Συμβάσεις χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων».

Συγκέντρωση στην Κέρκυρα στην πύλη του Παλαιού Φρουρίου στις 10 το πρωί διοργανώνουν 9 σωματεία του νησιού που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας του κλάδου. Στην κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μαγείρων Μπουφετζήδων, Οδηγών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ξεναγών, εργαζομένων στην ξενοδοχειακή επιχείρηση «Corfu Holiday Palace», Eπαγγελματιών Μουσικών, εργαζομένων καζίνου Μουσείου Αχιλλείου, Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών σημειώνουν: «Την κρίση την δημιούργησε το σύστημα που υπηρετεί τους ιδιοκτήτες του πλούτου, του χρήματος και των μέσων παραγωγής. Η θεοποίηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οδήγησε στα ελλείμματα, στην καταστροφή σημαντικού τμήματος της οικονομίας και την υπερσυσσώρευση πλούτου σε δραματικά ολίγους. Αυτοί δημιούργησαν την κρίση, αυτοί να την πληρώσουν... Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση των παιδιών και των οικογενειών μας».

Στη Λευκάδα, θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, ενώ ανακοίνωση έχει εκδώσει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπου επισημαίνει ότι «οι ανοιχτές πληγές που άφησε η αντεργατική επίθεση το περασμένο διάστημα δεν θα γιατρευτούν από καμιά κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν εμείς τώρα κάνουμε πίσω».

Οι ετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ο ΑΓ. ΜΗΝΑΣ» υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη και καμία ανοχή στους εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό. Προσπαθούν με τρομοκρατία να μας γονατίσουν, να μας διχάσουν. Εχουμε τη δύναμη να αντεπιτεθούμε, να μετατρέψουμε το θράσος τους σε φόβο. Μην πιστέψεις στα κροκοδείλια δάκρυά τους, ότι δήθεν οι κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι υποβαθμίζουν τον τουρισμό. Με δική τους ευθύνη γίνεται αυτό». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό «να στείλουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς που είτε φανερά, είτε με "τρικλοποδιές" για δήθεν φιλοευρωπαϊκές λύσεις, μας έχουν φέρει σε σημείο απόγνωσης. Ολοι να δώσουμε το μήνυμα της ανυπακοής στις δυνάμεις της ουτοπίας και του ευρωπαϊκού μονόδρομου».