ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες διευρύνουν την κινεζική διείσδυση
Τρίτη 26 Ιούνη 2012

Οι πρόεδροι Κίνας και Αργεντινής
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Εμπόριο, ενέργεια, θαλάσσιοι και εμπορικοί οδοί ήταν τα βασικά σημεία της ατζέντας του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, που, προωθώντας τα συμφέροντα των ομιλών της χώρας του, πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική από την περασμένη Δευτέρα, ξεκινώντας από το Μεξικό, όπου και έλαβε μέρος στη Σύνοδο της G20.

Στη συνέχεια ακολούθησε τετραήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ Ρίο+20, ενώ μεταξύ άλλων υπέγραψε και συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος (currency swap), συνολικής αξίας 60 δισ. ρεάλ ή 190 δισ. γουάν (περίπου 30 δισ. δολάρια). Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα, δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες διακρατικές συμφωνίες με Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική, δηλαδή τις χώρες της BRICS.

Η Αργεντινή ήταν χτες ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του όπου κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες συνομίλησαν για το διμερές εμπόριο - η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος - αλλά και ενδεχόμενες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ειδικά υπό το πρίσμα της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF και για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Μπελγκράνο. Παράλληλα, ο Τζιαμπάο συνομίλησε με την Κριστίνα Φερνάντες για το «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Κίνας και «Mercosur».

Σήμερα ο Τζιαμπάο αναμένεται να επισκεφτεί τη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψή του και στην Ουρουγουάη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα και μεταξύ άλλων υπήρξε και προκαταρκτική συμφωνία για επένδυση εκ μέρους της Κίνας σε κατασκευή λιμανιού βαθέος ύδατος.