ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πλήθος τα προβλήματα των σχολείων
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012

Αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων αναμένεται να βρεθούν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Περιστέρι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» αναφέρθηκε προχτές σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και παρουσίασε πρωτοβουλίες του.

Ο Σύλλογος είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε μία προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής. Ανάμεσα σε άλλα προέκυψαν σχολεία υπερχρεωμένα, που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, με υποδομές ανεπαρκείς, που χρειάζονται παρεμβάσεις, παιδιά που υποσιτίζονται και έχουν άνεργους - ανασφάλιστους γονείς. Ο Σύλλογος ζητά να συζητηθεί το θέμα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτέμβρη και καλεί τους γονείς και εργαζόμενους σε μέτωπο για τη διεκδίκηση των αναγκών τους. Οπως επισήμανε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κ. Παπλωματάς, η υποχρηματοδότηση και η περαιτέρω μείωση των διορισμών θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα. Στο μεταξύ, τη στιγμή που τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, εμφανίζεται «πρωτοβουλία» του ΟΟΣΑ και του ΟΣΚ για αισθητικές παρεμβάσεις σε 25 σχολεία σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν τα χρήματα να διατεθούν στα σχολεία για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα σχολεία να είναι «βαμμένα με έντονα χρώματα» και με «πίνακες ανακοινώσεων από οικολογικά υλικά» - όπως προβλέπεται - αλλά να μην έχουν να πληρώσουν το ρεύμα...

Κραυγή αγωνίας από τις συμβασιούχες καθαρίστριες

Στα παραπάνω προστίθεται ήδη το πρόβλημα της καθαριότητας, σημαντικός παράγοντας λειτουργίας και υγιεινής των σχολείων, καθώς τέλη Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις για 43 συμβασιούχες καθαρίστριες του δήμου και κανένας δεν τους διασφαλίζει αν θα δουλέψουν το Σεπτέμβρη. Από τη δημοτική αρχή έλαβαν την απάντηση ότι υπάρχει ανενεργός νόμος που προβλέπει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο κυκλοφορούν και διάφορα σενάρια για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία. Την κατάσταση που βιώνουν περιέγραψε στη συνέντευξη η Μίνα Κουρμπέτη, συμβασιούχος καθαρίστρια και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου:

«Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δημοτικά - νηπιαγωγεία) στο Δήμο Περιστερίου, απασχολούμαστε 43 καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου. Ενας από τους όρους που θέτει η συγκεκριμένη σύμβαση είναι ο καθαρισμός του σχολείου μετά τη λήξη της σχολικής εργασίας. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά: Από τις 8 το πρωί που αρχίζει το μάθημα σε ένα δημοτικό σχολείο έως τις 4.15 που τελειώνει το ολοήμερο, επί 8 ώρες, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό ζουν μέσα στο σκουπίδι. Πηγαίνουν σε πολυχρησιμοποιημένες και ήδη λερωμένες τουαλέτες. Είναι εκτεθειμένοι στο αίμα των χτυπημένων παιδιών, στον εμετό των άρρωστων παιδιών. Επίσης, φαγητά χύνονται στην αίθουσα ολοήμερου, νερά λιμνάζουν σε σκάλες και διαδρόμους. Αντιλαμβάνεστε πόσο υγειονομικά απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο. Προκαλεί αίσθηση η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Με αίσθημα ευθύνης και σε πνεύμα συνεργασίας με τους διευθυντές των σχολείων, ξεκινάμε τον καθαρισμό των κτιρίων όσο το δυνατόν νωρίτερα, χωρίς καμία επιβράβευση.

Ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε τα ακόλουθα προβλήματα:

Θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μην καταλήξουμε στα συσσίτια του δήμου. Προτείνουμε στους εκπροσώπους της πολιτείας αντί της χειραψίας και αδιάφορης προσπέρασης, να μας τείνουν χέρι βοηθείας και να σταθούν δίπλα μας, στο ύψος τους».