ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ
Σινιάλο για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Μήνυμα στοχοπροσήλωσης και δέσμευσης στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, έστειλε ο πρωθυπουργός με την επιστολή του στους εταίρους της ΕΕ

Παρασκευή 29 Ιούνη 2012

Το λόγο έχει ο λαός. Η κλιμάκωση της επίθεσης είναι δεδομένη και η οργάνωση της αντεπίθεσης αναγκαία όσο ποτέ
Η επιτάχυνση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, είναι η σαφέστατη δέσμευση της τρικομματικής κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες της ΕΕ.

Παράλληλα, ακόμα και η δημαγωγική «επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων» του μνημονίου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο πραγματικός στόχος των κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν η εξαπάτηση του λαού προεκλογικά και η παράταση της ανοχής στη νέα συγκυβέρνηση μετεκλογικά.

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Α. Σαμαρά που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στέλνοντας μήνυμα απόλυτης στοχοπροσήλωσης και δέσμευσης στην υλοποίηση της στρατηγικής εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος», υπογραμμίζεται με έμφαση, ενώ ο Α. Σαμαράς διαβεβαιώνει τους εταίρους του ότι «θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».

Προκειμένου να μην αφήσει καμιά σκιά σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αποστολή της, ο Α. Σαμαράς αποφεύγει ακόμα και να αναφέρει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παραπέμποντας τα πάντα στο απώτερο μέλλον. «Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος», είναι η γενικόλογη αναφορά στην πρωθυπουργική επιστολή.

Περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις

Στην ίδια κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν με νόημα πως η εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει άμεσα από τους εταίρους της πλήρη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είναι εσφαλμένη. «Η συμφωνία των τριών κομμάτων αφορά στόχους τετραετίας. Δεν αφορά αιτήματα που θα θέσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή μόνο η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής είναι ώριμο ζήτημα για να το θέσουμε στους εταίρους μας. Σύντομα ίσως να μπορέσουμε να θέσουμε και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση», τόνισε από τις Βρυξέλλες κυβερνητικός αξιωματούχος, βάζοντας ταφόπλακα στις φρούδες προσδοκίες για επαναδιαπραγμάτευση.

Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον Καρ. Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής, προανήγγειλαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, πακέτο ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές της ΑΤΕ (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ), καθώς και συγχωνεύσεις - καταργήσεις δεκάδων φορέων του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, ταυτόχρονα με όλο το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που τσακίζουν τους μισθούς και τα μέτρα περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Προετοιμάζοντας το έδαφος, τα ίδια στελέχη έλεγαν στις Βρυξέλλες ότι «έχει ξεφύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους», δείχνοντας πού θα πέσει το άγριο λεπίδι.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχθεί την τρόικα την Τρίτη, προκειμένου να κάνει καταγραφή για την πορεία υλοποίησης των στόχων του νέου μνημονίου. Με βάση την έκθεση της τρόικας θα συνταχθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη, ενώ την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα έχει εγκριθεί από την τρόικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναδιαπραγμάτευση υπέρ της πλουτοκρατίας (2012-07-04 00:00:00.0)
Επιχείρηση χειραγώγησης με σημαία τη Σύνοδο (2012-07-03 00:00:00.0)
Η Σύνοδος εφαλτήριο για ένταση της επίθεσης (2012-06-30 00:00:00.0)
Το «τέλος» των ψευδαισθήσεων (2012-02-16 00:00:00.0)
Πιο βαθιά συναίνεση στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα (2011-06-09 00:00:00.0)
Αναβαθμίζει τη στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική (2010-11-20 00:00:00.0)