ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Πρώτη κινητοποίηση ενάντια στην απάτη

Την Πέμπτη στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια, με συμμετοχή καθηγητών των ΑΕΙ, φοιτητών και του ΤΕΕ

Τρίτη 6 Μάρτη 2001

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνολική υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης προχωρούν καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ, μεθαύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφορμή για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί το νομοσχέδιο απάτης της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που μόνο αναβάθμιση των ιδρυμάτων δε συνιστά, αλλά εφαρμόζει πιστά τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, που στόχο έχουν τη συνολική υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

«Με το επίμαχο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΠΘ, παραβιάζονται κατάφωρα και οι στοιχειωδέστερες των προϋποθέσεων για την ουσιαστική μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΑΕΙ, που αναγγέλλει τη μεθαυριανή κινητοποίηση. Κι αυτό γιατί τα ΤΕΙ «μεταλλάσσονται» σε δήθεν ΑΕΙ, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση και χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου τους. Ταυτόχρονα, καταδικάζεται η προσπάθεια εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια με την καθιέρωση των δυο κύκλων σπουδών (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού). Διευκρινίζεται, τέλος, ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι γενικά ενάντια στην αναβάθμιση των ΤΕΙ αλλά προτίθενται να στηρίξουν το υπουργείο, σε ουσιαστική όμως αναβάθμιση των ιδρυμάτων στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), που λέει «ναι» στη δημιουργία νέων ΑΕΙ ή στην αύξηση των φοιτητών στα υπάρχοντα υπό τον όρο των αναγκαίων προϋποθέσεων για διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών, ενώ αντιτίθεται στην επιχειρούμενη «ανωτατοποίηση», που συνιστά «εξαπάτηση των σπουδαστών των ΤΕΙ και των οικογενειών τους». Στο πλαίσιο αυτό, ενάντια στην «απαξίωση της επιστημονικής γνώσης και την ισοπέδωση προς τα κάτω της Παιδείας», θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αντιπροσωπείες μηχανικών από τα 17 Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ καθώς και κλαδικοί και εργασιακοί σύλλογοι μηχανικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) έχει προκηρύξει ήδη για το σκοπό αυτό 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη από τη 1 έως τις 3 μ.μ.

Επίσης την Πέμπτη 8/3 κινητοποιούνται τρεις φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου (Μηχανολόγοι, ΤΕΜΦΕ και Ηλεκτρολόγοι), ενώ προετοιμάζεται παμφοιτητικό συλλαλητήριο για την επόμενη Πέμπτη 15/3, για το οποίο έχουν πάρει ήδη αποφάσεις οι Σύλλογοι Φοιτητών Βιολογικού και Μαθηματικού.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, γιατί, όπως λένε, το ΥΠΕΠΘ επιμένει σε αναιτιολόγητες ρυθμίσεις σε βάρος της θεσμικής ενότητας των ΤΕΙ και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Από σήμερα έως την Πέμπτη πραγματοποιούν κοινές συνελεύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και σπουδαστών, την Παρασκευή 9/3 θα γίνει γενική συνέλευση της ΕΣΕΠ, ενώ τη Δευτέρα 12/3 θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, με προηγούμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΕΠ του ΤΕΙΘ κλήθηκαν όλα τα μέλη του Συλλόγου να υποβάλουν τις παραιτήσεις από τα διοικητικά τους καθήκοντα και μέχρι τώρα ο αριθμός των παραιτηθέντων μελών του Συλλόγου έχει ανέλθει στους 45.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα απαντητικές επιστολές του υπουργού προς το ΤΕΕ και τον Αρχιεπίσκοπο. Με τη μεν πρώτη απορρίπτει το αίτημα για συνάντηση με το ΤΕΕ για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, λέγοντας ότι αυτό είναι εκπαιδευτικό θέμα και δε θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα. Στην Εκκλησία ανταπαντώντας σε σχετικό αίτημα αφήνει ανοιχτή για το μέλλον την εξέταση δημιουργίας ανώτατων εκκλησιαστικών σχολών.