Μουσικό αγωνιστικό μήνυμα
Σάββατο 7 Ιούλη 2012

Συναυλία, με το κορυφαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Canto General» («Κάντο Χενεράλ») σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, θα πραγματοποιηθεί, στις 17/7, στο Ηρώδειο (9 μ.μ.). Συμμετέχουν η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ.

Το μεγάλο αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιαζόταν σε πρώτη εκτέλεση το 1973, στην ελεύθερη, τότε, Χιλή. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Πάμπλο Νερούδα θα αφιέρωναν τη συναυλία στον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη χούντα. Η εκδήλωση ματαιώθηκε, εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ και η Χιλή μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες». Οταν ο συνθετης επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά τη μεταπολίτευση, αφιέρωσε την πρώτη εκτέλεση του έργου (1975, στάδιο «Καραϊσκάκη») με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στη μνήμη του Αλιέντε, στον Νερούδα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, οι οποίοι πρωτοτραγούδησαν το έργο, πρώτοι το ηχογράφησαν και του άφησαν την προσωπική τους ερμηνευτική σφραγίδα, το παρουσίασαν σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή. Στις 17 του Ιούλη ενώνουν τις φωνές τους για ακόμη μια φορά.

Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210 3272.000 και ηλεκτρονικά www.greekfestival.gr και στο Μέγαρο Μουσικής τηλ. 210 7282.333, www.megaron.gr. Τιμές εισιτηρίων: 20, 30, 35 και 40 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη). Ανω διάζωμα: 15 ευρώ. 10 ευρώ (φοιτητικό), 15 ευρώ (ΑμΕΑ).