ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Μεθοδεύουν μείωση των μισθών

Ταυτόχρονα, το μεγάλο κεφάλαιο αξιώνει νέα πακέτα χρηματοδότησης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας!

Τετάρτη 11 Ιούλη 2012

Η οργάνωση με το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη
Μέτρα που να μειώνουν παραπέρα το ύψος του μέσου μισθού και την ίδια στιγμή να προσφέρουν, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, νέο «ζεστό και δωρεάν» χρήμα, είναι το βασικό ζητούμενο των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους μετά το τέλος των συναντήσεων που είχαν χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Από τα κύρια μέσα επίτευξης αυτών των στόχων αποτελεί ο «κοινωνικός διάλογος», τον οποίο έκλιναν σε όλες τις πτώσεις υπουργείο και εργοδότες.

Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων τόνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο, στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και των υποχρεώσεων της χώρας», δηλαδή στη βάση της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο, όπως ρητά και με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και της τρόικας, προμηνύοντας νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής: «Από πλευράς ΣΕΒ επαναλάβαμε τις θέσεις μας - γνωστές και καθαρές - για τον κατώτατο μισθό, τη μετενέργεια, για όλα τα εργασιακά θέματα και βέβαια για τα δεινά που πλήττουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΕΒ αυτή τη στιγμή αποτελεί η κοινωνική μάστιγα της ανεργίας και λυπάμαι που ούτε η ΓΣΕΕ στην επιστολή της ούτε οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι, που προηγήθηκαν, αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό».

Ζητούν διάλογο σε «λευκό χαρτί» και «εφ' όλης της ύλης»

Οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες αξιοποιούν την αύξηση της ανεργίας, πιέζοντας για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνολικά νέες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε, με χρήματα που προέρχονται από τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την επενδυτική τους δραστηριότητα. Καταφεύγουν στο χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι η καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ πρόκειται για θέσεις εργασίας πολύ περιορισμένες (σε σχέση με τον καλπασμό της ανεργίας) με κατακρεουργημένα δικαιώματα και ημερομηνία λήξης. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μισθών οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες πρωτοστατούν ήδη στη μείωση του ύψους του μέσου μισθού μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με τη συναίνεση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τον εξαναγκασμό των εργαζομένων. Συμβάσεις που έχουν μειώσει δραματικά τους μισθούς, κάνοντας πράξη την αξίωση των κεφαλαιοκρατών να μην υπάρχουν μισθοί πολύ ψηλότεροι του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ).

Εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ, ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, λέγοντας στις δηλώσεις του: «Δεχθήκαμε την πρόκληση της ΓΣΕΕ για κοινωνικό διάλογο, για επικαιροποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ αλλά σε λευκό χαρτί και εφ' όλης της ύλης» . Δηλαδή, στόχος των μεγαλεμπόρων και των πολυκαταστημάτων είναι επίσης η μείωση του ύψους του μέσου μισθού αφού ζητάνε διαπραγμάτευση όχι μόνο για τον κατώτερο μισθό αλλά για τα πάντα (τριετίες, επιδόματα κάθε είδους, άδειες και άλλα). Αποκαλυπτικό των προθέσεών τους είναι ότι στην κλαδική του εμπορίου θέλουν να υπογράψουν σύμβαση που να προβλέπει ένα ενιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και όρων εργασίας. Μια τέτοια σύμβαση θα εξισώνει προς τα κάτω τους μισθούς. Σχετικά με τον κατώτερο μισθό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε ως ζητούμενο την επαναφορά του στα επίπεδα του 2009 και να παγώσει για τρία χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρόεδρου της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Ασημακόπουλου, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε δύο βασικά ζητούμενα. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού κοντά στα 751 ευρώ και την υποχρεωτική εφαρμογή των συμβάσεων που υπογράφονται για όλους τους εργοδότες. Σε κάθε περίπτωση έσπευσε να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση καθώς πολλές φορές επανέλαβε ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει τη διάθεση να υλοποιήσει τέτοιες προτάσεις αλλά το ζήτημα είναι αν μπορεί να υλοποιήσει τέτοιες προτάσεις... Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επαναφορά, η ΓΣΕΒΕΕ θα ζητήσει μειώσεις 5% - 6%.

Σήμερα, συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας θα έχει η ΓΣΕΕ.