Διαχρονικό «Κάντο» ... των λαών
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012

Για μια ακόμη φορά οι θαυμαστές της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη κατέκλυσαν την περασμένη Τρίτη το Ηρώδειο, για να απολαύσουν το μεγαλόπνευστο ποιητικά και μουσικά, το διαχρονικό και οικουμενικό «Κάντο Χενεράλ» (γενικό άσμα). Το ποιητικό έργο του Πάμπλο Νερούδα, για τα πάθη, τους πόθους και τους αγώνες του λαού της Χιλής και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής, ενάντια στους εκμεταλλευτές και καταπιεστές τους, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το κοινό, χειροκροτώντας όρθιο, αποθέωσε τον εισερχόμενο στο αμφιθέατρο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, στρεφόμενος στο κοινό, συγκινημένος ανταπέδωσε το δικό του χαιρετισμό. Τα φώτα έσβησαν και ακούστηκε η φωνή του Μάνου Κατράκη, ηχογραφημένη από την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου (1975, Στάδιο Καραϊσκάκη) να λέει ότι η πρώτη παρουσίαση του «Κάντο Χενεράλ», που θα γινόταν το 1973 στο Σαντιάγο, ματαιώθηκε λόγω της επικράτησης της δικτατορίας του Πινοτσέτ και της δολοφονίας του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, και ότι η παγκόσμια πρώτη συναυλία στο «Καραϊσκάκη» αφιερώθηκε στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στο λαό της Χιλής.

Στη συναυλία στο Ηρώδειο τραγούδησαν οι πρώτοι του έργου, Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, συνοδευόμενοι από 15μελή ορχήστρα, υπό τον Λουκά Καρυτινό, και τις Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. Οι δύο τραγουδιστές, οι χορωδοί, η ορχήστρα και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας , ο οποίος απήγγειλε αποσπάσματα του έργου (μετάφραση Δανάης Στρατηγοπούλου), χειροκροτήθηκαν θερμότατα από το κοινό.