ΩΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ
Η άγρια τρομοκρατία «έσπασε» στο τείχος της ταξικής αλληλεγγύης

Οπλισμένοι με τη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης οι απεργοί απέκρουσαν την επίθεση με χημικά, κλομπς, συλλήψεις, που διέταξε η τρικομματική κυβέρνηση για να στηρίξει τους μεγαλοβιομήχανους

Κυριακή 22 Ιούλη 2012

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του σωματείου χαιρετίζει τη συγκέντρωση
Την ανησυχία που έχει προκαλέσει σε όλη την πλουτοκρατία ο σκληρός, παλικαρίσιος και τίμιος απεργιακός αγώνας που δίνουν εδώ και 9 μήνες οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου ομολόγησε η άγρια, απροκάλυπτη, άνανδρη επέμβαση με εισαγγελείς και ΜΑΤ, που διέταξε η κυβέρνηση να γίνει στην πύλη του εργοστασίου, υπακούοντας στην εντολή του ιδιοκτήτη καπιταλιστή Μάνεση και όλων των μεγαλοβιομηχάνων, να σπάσει με κάθε τρόπο αυτός ο αγώνας που έχει συγκλονίσει όλη την εργατική τάξη της χώρας και έχει στηριχτεί με κάθε τρόπο από εργάτες όλου του πλανήτη.

Ομως το σχέδιο της τρομοκρατίας δεν πέρασε! Η καταστολή βρήκε πάλι απέναντί της το βαρύ όπλο που έχουν οι χαλυβουργοί: Τη βαθιά και έμπρακτη αλληλεγγύη όλου του εργαζόμενου λαού.

Σχέδιο με στόχο

Η κατασταλτική επέμβαση της Παρασκευής αποτέλεσε το νέο προκλητικό προνόμιο που δόθηκε στο μεγαλοβιομήχανο μετά την άδεια για λιμάνι, τα δάνεια τραπεζών, τις «πλάτες» στα κάτεργά του, την ένταξη σε μεγάλα έργα.

Λίγο πριν τις 5 τα χαράματα πολιτικά αυτοκίνητα σταμάτησαν έξω από την πύλη και ασφαλίτες ξαμολύθηκαν συλλαμβάνοντας τη βάρδια της περιφρούρησης. Μετά την προσαγωγή, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τους οδήγησαν στο Αυτόφωρο, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα και αφού ορίστηκε δικάσιμος. Ταυτόχρονα 6 κλούβες και άλλες τόσες διμοιρίες των ΜΑΤ στήθηκαν μπροστά από την πύλη μαζί με ασφαλίτες και εισαγγελέα. Η χρήση βίας, τα χημικά, οι απειλές για συλλήψεις ήταν αυτό που ακολούθησε προκειμένου να «διευκολύνουν» στην αρχή τους διευθυντές και στη συνέχεια μια χούφτα από τη γνωστή ομάδα των απεργοσπαστών να περάσουν μέσα στο εργοστάσιο ώστε να πουν ότι δεν υφίσταται απεργία. Αλλωστε η συγκεκριμένη ομάδα καιρό τώρα προσέφερε τις «υπηρεσίες» της στο Μάνεση προκειμένου να λυγίσουν και να συκοφαντήσουν με κάθε τρόπο τους χαλυβουργούς. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε χρησιμοποίησαν και την περιβόητη λίστα με υπογραφές, πολλές από τις οποίες όμως ανήκαν σε εργαζόμενους που έβλεπαν έκπληκτοι το όνομά τους και κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπογράψει.

Η πορεία φτάνει στην πύλη το απόγευμα της Παρασκευής
Αμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου. Σε συνεδρίασή της η διοίκηση κάλεσε έκτακτη συγκέντρωση αλληλεγγύης το απόγευμα της ίδιας μέρας καλώντας όλο το λαό της Αττικής, ενώ με ανακοίνωση κατήγγειλε την επίθεση.

Ανεξάντλητη η δύναμη της αλληλεγγύης

Παρά την προσπάθεια καταστολής από κυβέρνηση και εργοδοσία οι χαλυβουργοί παρέμειναν συσπειρωμένοι έξω από την πύλη και είδαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να καταφτάνει και να στέκεται στο πλευρό τους πλήθος κόσμου. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους και χώρους εργασίας, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, απλοί άνθρωποι φώναξαν δυνατά ότι οι χαλυβουργοί δεν είναι μόνοι τους.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας με χιλιάδες εργατόκοσμο να εκφράζει με τη μαζική παρουσία του εκεί την αγωνιστική και αποφασιστική αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς. Κινητοποιήσεις ήδη γίνονται και προγραμματίζονται σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Εξάλλου, και κατά τη διάρκεια όλης της προχτεσινής ημέρας οι χαλυβουργοί έβλεπαν συγκινημένοι να φτάνουν στο πλευρό τους ολόκληρες ομάδες ή μπλοκ από χώρους εργασίας με τα πόδια ακόμα και από το Χαϊδάρι, λόγω του μποτιλιαρίσματος, χωρίς να σκέφτονται στιγμή την κούραση και τη ζέστη.

Ενδεικτικό της αγωνιστικής διάθεσης ήταν και το δρώμενο που έστησαν αργά το μεσημέρι της Παρασκευής απέναντι στις άνδρες των ΜΑΤ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με πολλαπλά μηνύματα. Απλωσαν μπροστά τους 10 φόρμες εργασίας και βιομηχανικά κράνη μαζί ένα φωτοτυπημένο 50ευρω. Και από την ντουντούκα διαβάστηκε η «διαταγή του αφεντικού»: ...«Ασπρόπυργος 20/7/2012. Εγώ ο Νικόλαος Μάνεσης ιδιοκτήτης του εργοστασίου της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" μετά από πολύωρη σκέψη αποφασίζω και διατάσσω τις Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης να αναλάβουν εργασία τώρα. Να φορέσουν τις φόρμες που έχουν ήδη μπροστά τους και να μπουν στο εργοστάσιο. Να ανάψουν τους φούρνους για να ξεκινήσουν εργασία. Η αμοιβή τους θα είναι 50 ευρώ την εβδομάδα και ένα πιάτο φαΐ κάθε μεσημέρι. Διάλλειμα δεν έχει και δε θα ανεχτώ καμία διαμαρτυρία και όσοι αρνούνται θα απολύονται»...

Οι χαλυβουργοί δε σκύβουν το κεφάλι

Οπλισμένοι με την αλληλεγγύη του κόσμου αλλά και από την ενότητα που έχουν σφυρηλατήσει εδώ και καιρό, απεργοί χαλυβουργοί αντιστάθηκαν και στις τρομοκρατικές πιέσεις της εργοδοσίας για να σπάσουν την απεργία. Ετσι ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς αντί να υποκύψουν κατήγγειλαν τα τηλέφωνα που τους έπαιρναν άνθρωποι του απεργοσπαστικού μηχανισμού και τους απειλούσαν να πάνε για δουλειά, διαφορετικά θα απολυθούν. Ακόμα πιο αποφασιστική ήταν η στάση τεσσάρων εργαζόμενων που είναι στο προσωπικό ασφαλείας του εργοστασίου. Παρά τις έντονες πιέσεις των διευθυντών αρνήθηκαν να υπογράψουν στην αλλαγή της βάρδιας για κανονική εργασία και δήλωσαν ότι είναι προσωπικό ασφαλείας της απεργίας. Οταν μάλιστα τους ζητήθηκε προκλητικά από τους διευθυντές να πάρουν θέση, ξεκάθαρα είπαν: «Εμείς είμαστε με τους χαλυβουργούς και το Σωματείο»!


Γ. Μιχ.