«Εφυγε» η συντρόφισσα Ρίτα Πότσι - Αρβανιτάκη

Σήμερα η πολιτική κηδεία, στη γενέτειρά της, στο χωριό Σόμα του Βεζούβιου της Νάπολη

Τετάρτη 25 Ιούλη 2012

«Εφυγε» προχτές απ' τη ζωή η συντρόφισσα Ρίτα Πότσι - Αρβανιτάκη. Για το θάνατό της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πέθανε χτες (σ.σ. τη Δευτέρα) στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν η σ. Ρίτα Πότσι - Αρβανιτάκη. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 10 το πρωί, στη γενέτειρά της στο χωριό Σόμα του Βεζούβιου της Νάπολη.

Η σ. Ρίτα γεννήθηκε το 1950. Υπήρξε στέλεχος του Ιταλικού ΚΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Πανιταλικής Ενωσης Γυναικών έως το 1979.

Τα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα δούλεψε δραστήρια στην Ιταλία, βοηθώντας στον αντιδικτατορικό αγώνα του ελληνικού λαού.

Το 1980 ήρθε στην Ελλάδα και οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και δραστηριοποιήθηκε στους γυναικείους συλλόγους της Πάτρας, όπου διέμενε. Ηταν γιατρός και εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Αγιος Ανδρέας".

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στον σύντροφό της Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ, στα παιδιά τους και σε όλη την οικογένειά της».

Σε ανακοινώσεις τους για το το θάνατο της Ρίτας Πότσι - Αρβανιτάκη, η ΕΠ Πελοποννήσου, η ΝΕ Αχαΐας και η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στο σύντροφο και σύζυγό της Δημήτρη Αρβανιτάκη, στα παιδιά της Αντύπα και Αννα - Πάολα και σε όλους τους συγγενείς της. Τα θερμά τους συλλυπητήρια εκφράζουν ακόμα η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη».

Ανακοίνωση της ΟΓΕ

Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο της Ρίτας Πότσι - Αρβανιτάκη εκφράζουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ αναφέρει: «Το Γυναικείο Κίνημα, το ριζοσπαστικό Γυναικείο Κίνημα έγινε φτωχότερο μετά το θάνατο της Ρίτας Αρβανιτάκη, μέλους επί σειρά ετών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ.

Με ξεκαθαρισμένη την κοινωνική της αποστολή, ως γιατρός στην κοινωνία, διάλεξε συνειδητά και το δρόμο του συλλογικού αγώνα για την κοινωνική ισότητα, με τον οποίο θα πορευόταν και αυτόν περπάτησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Πίστευε βαθιά στον αγώνα για την ανατροπή των κοινωνικών δομών που θα καταργήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα ανοίξουν το δρόμο και για την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.

Ευγενική, σεμνή και καλοσυνάτη, συνεπής και ακούραστη σε ό,τι της ανέθεταν, κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την αγάπη των συναγωνιστριών της. Η Ρίτα Αρβανιτάκη - Πότσι θα μείνει μια από τις εξέχουσες γυναικείες φυσιογνωμίες στην ιστορική διαδρομή της ΟΓΕ. Ρίτα θα μας λείψεις».