«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Κινητοποίηση απάντησης στην κυβερνητική απάτη

Σήμερα στις 2 μ.μ. στα Προπύλαια συγκεντρώνονται πανεπιστημιακοί, φοιτητές και άλλοι φορείς

Πέμπτη 8 Μάρτη 2001

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών- σπουδαστών
«Μόνη καθαρή λύση», με γνώμονα την ποιότητα και την κοινή λογική, είναι η «μετά από ουσιαστική αξιολόγηση μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ», γιατί «κάθε άλλο εγχείρημα υποβαθμίζει το συνολικό κύρος αλλά και την ουσία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης». Αυτό τονίζουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί που κινητοποιούνται σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ. Με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 2 μ.μ. και πορεία, παράδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθηγητές, πρυτάνεις, φοιτητές και απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ δίνουν σήμερα την πρώτη απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια. Στην επιχείρηση που στόχο έχει την υποβάθμιση συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης, των σπουδών και των πτυχίων.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η κινητοποίηση των πανεπιστημιακών έχει στόχο κατ' αρχήν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, «ο ελληνικός λαός εύλογα παρασύρεται από τον καταιγισμό ειδήσεων και γεγονότων, με αποτέλεσμα να μην έχει αντιληφθεί το επικείμενο καίριο πλήγμα στη δομή και στην ποιότητα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συνακόλουθη ενημέρωση των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων».

Σημαντική αναμένεται να είναι στη σημερινή κινητοποίηση και η συμμετοχή των καθηγητών, η Ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει «να μην εγκλωβιστούν σε συντεχνιακού τύπου αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο να μην παγιδευτούν από τις εντυπωσιακές κινήσεις, που πίσω από τον τίτλο "ανωτατοποίηση" υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες». Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί, απέναντι στη Διακήρυξη της Μπολόνια, να προτάξουν «την απαίτηση για αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας», με ουσιαστική βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και ιδρυμάτων, «παράλληλα με την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές».

Με απόφασή του, από την πλευρά των φοιτητών, συμμετέχει επίσης στην κινητοποίηση και ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αγώνα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, ενώ άλλοι έξι σύλλογοι έχουν πάρει επίσης αποφάσεις για συγκέντρωση και πορεία αύριο.

Επίσης, μαζί με τους πανεπιστημιακούς στην κινητοποίηση συμμετέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), που πραγματοποιεί στάση εργασίας από τη 1 έως τις 3 μ.μ., για να διευκολύνει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, και η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Η τελευταία, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι συντάσσεται με κάθε προσπάθεια που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των Ελλήνων και με κάθε προσπάθεια για επέκταση ή δημιουργία νέων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης «εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις», οι οποίες παραβιάζονται σαφώς με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Θέση για το νομοσχέδιο παίρνει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι η «κυβέρνηση ξεκινά την επίσημη εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια με τη φραστική ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση». Σύμφωνα με το σύλλογο, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «φτηνού, αναλώσιμου, καταρτισμένου, ευέλικτου, δεξιοτεχνικού "επιστημονικού προσωπικού", που θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της αγοράς». Ενώ προτάσσει ως μόνη ουσιαστική λύση τη «δημιουργία ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς κατηγοριοποίηση της γνώσης, ανισοτιμίες, διακριτούς ρόλους, αλλά και με τη δυνατότητα παροχής επιστημονικής γνώσης». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά επίσης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επαπειλούμενη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών.