ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΈΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου
ΚΑΪΡΟ.--

Την κούρσα προώθησης των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και την προώθηση των σχεδίων για τη Συρία και κυρίως το Ιράν, συνεχίζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, που έφτασε χτες στην Αίγυπτο, για μία επίσκεψη αστραπή πριν κατευθυνθεί προς την Ιορδανία και το Ισραήλ. Είναι η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψή του στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία επισήμως έχει στόχο να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη «δημοκρατική μετάβαση» στην Αίγυπτο.

Επί της ουσίας, ειδικά η επίσκεψη Πανέτα στην Αίγυπτο ακολουθεί κατά πόδας αυτή που έγινε δύο βδομάδες πριν από τη Χίλαρι Κλίντον και στοχεύει στην απρόσκοπτη συνέχεια του ρόλου της Αιγύπτου ως «κομβικό κράτος» για τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή. Ενας «ρόλος» που ξεκίνησε το 1978 μετά τη συμφωνία του Ανουάρ Σαντάτ με το δίδυμο Κάρτερ - Μπρεζίνσκι που απομάκρυνε οριστικά την Αίγυπτο από το Κίνημα Αδεσμεύτων και κυρίως διέρρηξε τις καλές διμερείς σχέσεις με την ΕΣΣΔ που είχε οικοδομήσει ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η «στρατιωτική βοήθεια» των 1,3 δισεκατομμυρίων προς την Αίγυπτο, όπως και οι συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής του Πενταγώνου με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, και τον νέο Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

«Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς διατήρησα πολύ στενή επαφή με τον στρατάρχη Ταντάουι» τόνισε ο Πανέτα προσθέτοντας ότι «το μήνυμά μου δεν έχει αλλάξει: υποστηρίζουμε μια μετάβαση προς ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης που θα λειτουργεί σωστά, ειρηνικά και νόμιμα»... Σήμερα ο Πανέτα αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, τον πλέον κρίσιμο σταθμό της περιοδείας του.