Ξεχωρίζει η «BABEL»
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Δεν πρόκειται για αριστούργημα, αλλά για μια πολύ καλή ταινία. Κυρίως, για το πολύ έξυπνο σενάριο και για τις, επίσης, έξυπνες σκηνοθετικές λύσεις που δόθηκαν, στην κινηματογραφική μεταφορά - απόδοση της ιστορίας που έγραψε ο Μεξικάνος συγγραφέας - σεναριογράφος Γκιγιέρμο Αριάγκα (Ο ίδιος είναι και σκηνοθέτης μικρού μήκους, κυρίως, ταινιών - γύρισε και μία μεγάλου μήκους). O Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου υπογράφει τη σκηνοθεσία της δραματικής περιπέτειας «Babel», που θα μεταδώσει απόψε στις 22.00 το «STAR».

Μαρόκο. Ενας βοσκός αγοράζει ένα όπλο και το δίνει στους δύο γιους του για να προφυλάσσουν το κοπάδι τους από επιθέσεις τσακαλιών. Αντίθετα, οι τελευταίοι πυροβολούν απερίσκεπτα κατά ενός λεωφορείου που τυχαίνει να περνά εκείνη τη στιγμή. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονται ο Ρίτσαρντ και η Σούζαν, ένα ζευγάρι Αμερικανών από το Σαν Ντιέγκο. Η σφαίρα πετυχαίνει την Σούζαν στον ώμο και το τραύμα είναι σοβαρό. Οι δημοσιογράφοι διογκώνουν το γεγονός και το χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική επίθεση».

Σαν Ντιέγκο. Ο Ρίτσαρντ τηλεφωνεί στην Αμέλια, την Μεξικάνα γκουβερνάντα των δύο παιδιών του με την Σούζαν, και την ενημερώνει για την κατάσταση στο Μαρόκο. Η Αμέλια πρόκειται να ταξιδέψει παρέα με τα δύο παιδιά μέχρι το Μεξικό για να παραβρεθούν στο γάμο του αδελφού της. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση παίρνει απρόβλεπτη τροπή όταν οι τελωνειακές αρχές της απαγορεύουν την επιστροφή της στις ΗΠΑ.

Τόκιο. Οι αστυνομικές αρχές, που αναζητούν τον πρώην νόμιμο κάτοχο του όπλου που αγόρασε ο βοσκός στο Μαρόκο, καταλήγουν στο σπίτι της Τσιέκο και του πατέρα της. Η νεαρή κοπέλα, που είναι μουγγή, προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της μητέρας της, που αυτοκτόνησε πρόσφατα. Ο πατέρας της κάνει ό,τι μπορεί για να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σ' αυτόν και την κόρη του... Πρόκειται για ένα «κοινωνικό παζλ» του ταλαντούχου Μεξικανού Ιναρίτου, που απέσπασε το βραβείο Οσκαρ Μουσικής Επένδυσης, τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Οικουμενικής Επιτροπής και το Μεγάλο Τεχνικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.

Στην ουσία, οι έρευνες που ακολουθούν στέκονται αφορμή να μπλεχθούν τέσσερις -φαινομενικά- διαφορετικές ιστορίες. Αυτή των παιδιών, της οικογενείας τους, του χωριού τους, της Αστυνομίας, του ανύπαρκτου συστήματος Υγείας, της υποταγής της μαροκινής κυβέρνησης στην Αμερική, του τριτοκοσμικού Μαρόκου εν κατακλείδι. Τίποτα αστυνομικό και φθηνό! Οι σκηνές στο Μαρόκο και στο Μεξικό περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τον τρίτο κόσμο. Δείχνουν ανάγλυφα τις άθλιες συνθήκες ζωής και την απελπισία! Και οι σκηνές της Αμερικής και της Ιαπωνίας, επίσης με τον καλύτερο τρόπο, δείχνουν το ίδιο ανάγλυφα την τρέλα -και τη μοναξιά- των ανεπτυγμένων χωρών! Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Κέιτ Μπλάνσετ, Κότζι Γιακούσο, Τζέιμι Μακμπράιντ.