ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιστροφή στο σκηνικό των επιθέσεων
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Επί ποδός πολέμου οι πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά την επίθεση στην αεροπορική βάση στην Κάμρα
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Οι καλοί πόλεμοι» όπως βάπτισε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Ομπάμα, προκειμένου να τον επεκτείνει και στο Πακιστάν, στο πλαίσιο της αλλαγής επικέντρου των ιμπεριαλιστικών επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ασία, συνεχίζονται αενάως με εκατόμβες νεκρών. Ακόμη και στις τάξεις των κατοχικών δυνάμεων.

Στο Αφγανιστάν, που σε λίγο συμπληρώνει 11 χρόνια συνεχούς πολέμου, το μακρύτερο που μέχρι στιγμής έχουν διεξάγει στην ιστορία τους οι ΗΠΑ, χτες κατέπεσε στην περιοχή Σαχ Ουάλι Κοτ στη νότια επαρχία Κανταχάρ ένα ΝΑΤΟικό ελικόπτερο, κοστίζοντας τη ζωή στους επτά Αμερικανούς στρατιώτες και τους τέσσερις Αφγανούς, τρεις στρατιώτες και ένας διερμηνέας, που επέβαιναν. Λίγο αργότερα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του ελικοπτέρου, ενώ η ISAF διατηρεί τη σιωπή της ανακοινώνοντας ότι τα αίτια της πτώσης βρίσκονται υπό «διερεύνηση». Εάν επιβεβαιωθεί ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν θα είναι το δεύτερο «βαρύ πλήγμα» για τις κατοχικές δυνάμεις σε διάστημα έξι ημερών καθώς τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη των ειδικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, όταν ένας άνδρας που φορούσε στολή Αφγανού στρατιώτη άνοιξε πυρ εναντίον τους. Επίσης, την Τετάρτη τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε αγορά της Χεράτ, στο Δυτικό Αφγανιστάν, ενώ σε 50 ανήλθαν οι νεκροί από τις επιθέσεις της Τρίτης στη χώρα, την πιο φονική ημέρα του 2012 όσον αφορά τις απώλειες αμάχων.

Στο Πακιστάν, στο οποίο δεν έχει «κηρυχθεί» πόλεμος επισήμως, η κατάσταση αν και με διακυμάνσεις δεν διαφοροποιείται ιδιαιτέρως. Ενας Πακιστανός στρατιώτης και οκτώ «ισλαμιστές μαχητές» έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Κάμρα, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Αρχές, η επίθεση έγινε με ρουκέτες, για να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ ας σημειωθεί ότι η αεροπορική βάση είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, όπου σταθμεύουν 30 μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών το νέο «JF17», που έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κίνα. Πάντως η επίθεση στην αεροπορική βάση εγείρει ανησυχίες καθώς το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικά όπλα και σύμφωνα με πληροφορίες στη βάση υπήρχαν και πυρηνικά όπλα, κάτι όμως που διέψευσαν οι πακιστανικές αρχές. Παράλληλα, το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση και στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται μία ανάλογη επίθεση καθώς ανοίγουν εκ νέου οι δίοδοι εφοδιασμού των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα, προετοιμάζεται μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Ουαζιριστάν. Με τους Πακιστανούς αξιωματούχους να εκφράζουν έντονες ενστάσεις, τέτοιες που κατά τα αμερικανικά ΜΜΕ ενδέχεται να προκαλέσουν ξανά «ένταση» στις σχέσεις ΗΠΑ και Πακιστάν.

Τέλος, ένοπλοι εκτέλεσαν 22 σιίτες τους οποίους ανάγκασαν να βγουν διά της βίας από ένα λεωφορείο σε δρόμο στο Βόρειο Πακιστάν. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση αυτού του είδους που πραγματοποιείται στην περιοχή από την αρχή του έτους.