Γνώριζαν καλά...
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Δεν έχει έννοια να επαναλαμβάνομαι. Το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο. Τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή». Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέντε βδομάδες αργότερα, η Χίος από τις πυρκαγιές έχει υποστεί τεράστια καταστροφή που θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή μαστίχας για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Εκατοντάδες εστίες φωτιάς ξεπηδούν σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Χτες, μπροστά στην καταστροφή που έχει προκληθεί ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε: «Εχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών εκ προθέσεως».

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης - όπως και των προηγούμενων - είναι στην κυριολεξία εμπρηστική. Κι αυτό γιατί ενώ γνώριζαν για τις τραγικές ελλείψεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα σε επίπεδο πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 4.000 δεν καλύφθηκαν, ενώ 1.906 συμβασιούχοι πυροσβέστες προσλήφθηκαν, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ενώ είχαν εκδηλωθεί δεκάδες φωτιές. Τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% σε σχέση με το 2010, καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες (κατεστραμμένες μηχανές), άφησαν συστήματα πυρόσβεσης να «στολίζουν» δάση, προκάλεσαν αλαλούμ στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αγρινίου - Μεσολογγίου - Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, οι ελλείψεις φτάνουν το 30-40%, ενώ τα οχήματα σε μεγάλο ποσοστό είναι παλιά, όχι αξιόπιστα, μη κατάλληλα συντηρημένα και βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση στη Χίο (σε περιφέρεια και δήμο) είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάη για όλους τους κινδύνους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κανένα μέτρο...