ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στις ανασκαφές!
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012

Την πλήρη αποθράσυνση του κεφαλαίου και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις «ευλογίες» και τις νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων που μετέτρεψαν σε εργασιακή «ζούγκλα» εργοδοτικής ασυδοσίας το σύνολο της αρχαιολογικής έρευνας, καθώς και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίο "οραματίζεται" το ΥΠΠΟ να διεξάγεται στο μέλλον η αρχαιολογική έρευνα, πραγματοποιείται στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου Φλώρινας (περιοχή Αναργύρων)» σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα σε παραλίμνιο οικισμό από την εποχή του χαλκού στις όχθες της Λίμνης Χειμαδίτιδας, τις εργασίες ανασκαφής έχει αναλάβει η εταιρεία "ΓΑΙΑ" (εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες της ΔΕΗ και της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο δήμαρχος Αμυνταίου) απασχολώντας 300 εργαζόμενους σε άθλιες συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν στο μεσαίωνα».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η «ΓΑΙΑ» «είναι συμφερόντων του Δημάρχου Αμυνταίου ο οποίος είναι πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, γεγονός που από μόνο του αναδεικνύει πως οι δήμοι διαπλέκονται στο αρχαιολογικό έργο μέσω κάποιας τεχνικής εταιρείας ή εταιρείας κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ), εφαρμόζοντας τις πιο σκληρές αντεργατικές μεθόδους σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Η κυβέρνηση με την ψήφιση μνημονίων και νομοσχεδίων για την "επίσπευση" και την "διευκόλυνση" της αρχαιολογικής έρευνας στα έργα, νομιμοποιεί εργολάβους, και ιδιώτες να πληρώνουν με εξευτελιστικά μεροκάματα τους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και επιπλέον να τους τρομοκρατούν με απολύσεις, απειλές και τραμπουκισμούς. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στο Αμύνταιο της Φλώρινας υπέγραψαν, υπό την απειλή της μη πρόσληψης, σχεδόν εν λευκώ τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ουσιαστικά να λάβουν γνώση των όρων τους, ενώ η εργοδοσία αρνήθηκε να τις δώσει στους εργαζόμενους. Οταν οι εργαζόμενοι θορυβήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις από την εργοδοσία για τους όρους της σύμβασης, η εταιρεία απάντησε με 5 απολύσεις ώστε να τους αποτρέψουν από τη διεκδίκηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους».

«Στην ίδια λογική της απροκάλυπτης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από την ηγεσία του ΥΠΠΟ» συνεχίζει το ΠΑΜΕ, «κινείται και η απόφαση της συμβιβασμένης διοίκησης της ΠΕΥΦΑ (σ.σ. του σωματείου των αρχαιοφυλάκων) να δουλέψουν οι φύλακες το βράδυ της πανσελήνου (σ.σ. χθες) "εθελοντικά" πρωτοστατώντας με την απόφασή τους αυτή στην καθιέρωση απαράδεκτων αντεργατικών πρακτικών».

«Επί της ουσίας πρόκειται για απλήρωτη εργασία την οποία η κυβέρνηση προωθεί μέσω του εθελοντισμού και τις ΜΚΟ με την ανοχή και τη στήριξη των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο όνομα της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Συνάδελφοι

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καταδικάζει τις εργασιακές αυθαιρεσίες του ΥΠΠΟ που στο πλαίσιο της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και ξεπουλά τον πολιτισμό.

Καλούμε την εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της, να προχωρήσει στην οργάνωσή της ως βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία».