Ταξίδι σε θάλασσες και πολιτισμούς
Κυριακή 11 Μάρτη 2001

Το «ΝΩΕ» δεν είναι ένα απλό ωκεανογραφικό σκάφος, αλλά ένα σύγχρονο εξερευνητικό πλεούμενο, καθώς επίσης και μια «πλωτή πρεσβεία», που ταξιδεύει από τη μια ήπειρο στην άλλη. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και διαθέτει πλήρωμα άρτια εκπαιδευμένο.

Το πλήρωμα του «ΝΩΕ» μπορεί να συναντήσει τους κατοίκους διαφόρων περιοχών για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, αλλά και την κοινωνική τους κατάσταση, ενώ επισκέπτεται ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες. Στις είκοσι σχεδόν χώρες που θα επισκεφθούν (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Υεμένη, Σομαλία, κ.ά.) οι επιστήμονες θα κάνουν κοινωνικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές και οικολογικές έρευνες. Παράλληλα, αφού καταγράψουν και μελετήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στις διάφορες χώρες της Γης, εξάγουν συμπεράσματα για τις επιδράσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον του, πώς οι μικρές κοινωνίες εξελίσσονται ή εξαφανίζονται, πώς το παρελθόν καθορίζει το παρόν.

Το «ΝΩΕ» είναι ένα ψυχαγωγικό - μορφωτικό ντοκιμαντέρ με εξαιρετική ακολουθία εικόνων, που συμπεριλαμβάνουν αεροφωτογραφίες από διαστημικό σταθμό, υποβρύχιες και επίγειες λήψεις που δίνουν μια αντικειμενική έκθεση για την κατάσταση στον πλανήτη και τον πληθυσμό του στις παραμονές του 21ου αιώνα (Τρίτη, ΝΕΤ, 14.00).