Κινητοποιήσεις αστυνομικών
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012

Eurokinissi

Από τη χθεσινή απογευματινή κινητοποίηση
Στον αποκλεισμό του κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) στου Ζωγράφου προχώρησαν χτες τα ξημερώματα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές στους μισθούς τους.

Δεκάδες αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έξοδος των δυνάμεων που μεταφέρονται προς τη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού ενόψει των κινητοποιήσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ενταση προκλήθηκε όταν εμφανίστηκε διμοιρία των ΜΑΤ στο σημείο της συγκέντρωσης η οποία αποπειράθηκε να τους απομακρύνει.

Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονταν γιατί δεν αποζημιώνονται για τη νυχτερινή απασχόληση. Το σχετικό κονδύλι έχει εξαντληθεί από τον Αύγουστο και σε σχετικό αίτημα του αρχηγείου της ΕΛΑΣ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δοθεί συμπληρωματική πίστωση για Αύγουστο-Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, η απάντηση ήταν αρνητική. Επίσης, δεν επαρκούν τα χρήματα ως το τέλος της χρονιάς για να πληρώνονται οι αστυνομικοί για την πλέον του πενθημέρου απασχόληση, αφού εργάζονται υποχρεωτικά έξι μέρες. Στις αρχές του 2012 με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, περιορίστηκε το σχετικό κονδύλι. Πρόκειται για το μηνιαίο ακαθάριστο ποσό των 180 ευρώ (σ.σ. το 38% του ποσού είναι κρατήσεις). Σύμφωνα με συνδικαλιστές εδώ και δυό χρόνια περίπου έχουν να καταβληθούν τα εκτός έδρας στους αστυνομικούς, ενώ κάποιοι περιμένουν την καταβολή τους, συνολικά ή τμήματός τους, από το 2006. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχετικά έξοδα προπληρώνονται από τον αστυνομικό υπάλληλο. Οπως ανέφεραν χτες, συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ χρωστούνται στο αστυνομικό προσωπικό.

Τελικά στις 10.30 ανακοινώθηκε στους συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πως ο υπουργός, Ν. Δένδιας, παρενέβη στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για να λυθεί το αίτημα της νυχτερινής αποζημίωσης. Διαβεβαιώθηκαν ότι έχει δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν. Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει στον αέρα, αφού δεν υπάρχει πιο συγκεκριμένη ενημέρωση σχετικά με το τι θα γίνει.

Συγκέντρωση το απόγευμα

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή πραγματοποίησαν χθες αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες απ' όλη τη χώρα. Στη συγκέντρωση που έγινε στις 5:30 το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο, συνδικαλιστές τόνισαν ότι με τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούνται σε οριακή επιβίωση. Επισημάνθηκε δε, ότι η πλειοψηφία τους αμείβεται με ισχνούς μισθούς, χωρίς να αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας, με βασικό μισθό τα 683 ευρώ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ηλίας Σταμέλος. Με δήλωσή του ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους χρησιμοποιήσουν ως το μακρύ χέρι του αστικού κράτους για να τσακίσουν το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα. Χρειάζεται ενότητα, συσπείρωση, κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και ενίσχυση της ταξικής κατεύθυνσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Ο Ηλ. Σταμέλος δήλωσε: «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με την παρουσία του θέλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των ένστολων που η πλειοψηφία τους ζει με μισθούς φτώχειας. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στη συνολική επίθεση που κάνει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, για να χτυπήσει ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα συνδικάτα, την εργατική τάξη συνολικά, να απαντήσει στην επίθεση που γίνεται στην εργατική τάξη με γενική απεργία. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να οργανώσει την πάλη στον τόπο δουλειάς από κοινού σε αυτή την προσπάθεια. Οι ένστολοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που θα χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το ταξικό κίνημα, που θα χτυπάει σε τελευταία ανάλυση τα δικαιώματά τους.