ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Κάτω τα χέρια απ' το χειμερινό επίδομα»!

Κινητοποιήσεις χτες σε διάφορες πόλεις

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012

Οι συνδικαλιστές (Αθήνα) ενημερώνουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό
Ενάντια στην κατάργηση του χειμερινού επιδόματος διαδήλωσαν χτες οι οικοδόμοι, μέσα από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν σε διάφορες πόλεις τα πρωτοβάθμια συνδικάτα του κλάδου.

Οπως τονίστηκε στην κινητοποίηση, η κατάργηση του επιδόματος δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως εντάσσεται στο σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί κατά της εργατικής τάξης.

Στην Αθήνα, οι οικοδόμοι έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα όπως «Επίδομα ανεργίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης» και «Εργάτη πολέμα, τρόικα - κυβέρνηση σου πίνουνε το αίμα». Σε συνάντηση που έγινε, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε στους οικοδόμους.

Οι οικοδόμοι βλέπουν στην κυριολεξία τη ζωή τους να συντρίβεται με την ανεργία στον κλάδο να έχει φτάσει στο 90%, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με το κόψιμο του χειμερινού επιδόματος ετοιμάζει να δώσει τη χαριστική βολή στις οικογένειές τους. Να σημειωθεί πως το χειμερινό επίδομα αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και είναι χρήματα των ίδιων των οικοδόμων που τους τα έχουν παρακρατήσει.

Ο Σταύρος Βουρνάζος, οικοδόμος, εξηγεί στον «Ρ» πως το χειμερινό επίδομα (το οποίο έφτανε μέχρι 850 ευρώ) βοηθούσε την οικογένειά του να μπαλώσει διάφορες τρύπες, για παράδειγμα να αγοράσει τα σχολικά είδη των δύο παιδιών του (το ένα πάει στο Νηπιαγωγείο και το άλλο στο Δημοτικό). Αλλο παράδειγμα είναι αυτό που μας περιγράφει ο Στέργιος Σούγκος, που τα χρήματα του επιδόματος του είναι απαραίτητα για να μπορεί να πηγαίνει στο μεροκάματο, αφού μένει στο Μαραθώνα και με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να πληρώνει τη βενζίνη για να πηγαίνει στο γιαπί.

Ενδεικτικά όμως της συνολικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι είναι και τα όσα μας λέει ο Παναγιώτης Χασιώτης, ο οποίος είναι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο και κάνει μόνο κάποια σκόρπια μεροκάματα μέσα στο χρόνο. Ακόμη όμως και αυτά είναι χωρίς ένσημα, με συνέπεια να μην μπορεί να συμπληρώσει ακόμη και αυτά τα 73 ένσημα το χρόνο για να μπορέσει να πάρει το χειμερινό επίδομα. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτούν να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος από τα 50 ένσημα το χρόνο. Ταυτόχρονα, απαιτούν να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άνεργους οικοδόμους.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησε σε κινητοποίηση στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Μαζί τους ήταν και εκπρόσωποι των δασεργατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οποίων τα επαγγέλματα είναι επίσης εποχιακά και οι οποίοι χτυπιούνται από τις συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Στη Λάρισα, έγινε κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με την περιφερειακή διευθύντρια στην οποία επέδωσαν ψήφισμα, όπου ζητούν να αρθεί αυτή η αντεργατική κυβερνητική απόφαση. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Νάουσα.