ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φεστιβάλ νιότης, αισιοδοξίας, ελπίδας

Αρχισαν χτες οι εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και κορυφώνονται αύριο, οπότε θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012

Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες νεολαίοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αντάμωσαν χτες βράδυ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», έδωσαν το «παρών» στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, που κορυφώνεται αύριο με ομιλία από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Πρόσωπα χαμογελαστά, με μάτια αισιόδοξα, πεισμένα ότι το μέλλον που ετοιμάζουν για το λαό μας οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό, δεν είναι το μέλλον του, μπορεί αν το θελήσει να τους ρίξει οριστικά στα σκουπίδια της ιστορίας. Χιλιάδες αποφασισμένοι να στρατευθούν με το ΚΚΕ και τη νεολαία του για να γίνει πρωταγωνιστής ο λαός, χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον πλούτο στα χέρια του. Από κάθε γωνιά του Φεστιβάλ αναδείχθηκε η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα της πρότασης διεξόδου που καταθέτει στο λαό το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα οι νέοι, συμμετείχαν πιο ενεργά, αναζητώντας να μάθουν, να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ.

Και όλοι μαζί, απόλαυσαν τα θεατρικά δρώμενα, τα μουσικά αφιερώματα και συναυλίες από τους Νίκο Κατσίκα, Μάρθα Φριτζήλα και Δ. Μυστακίδη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, «Χειμερινούς Κολυμβητές», Αγάθωνα, ΜΠΛΕ και Λάκη Παπαδόπουλο, «Dos Noches», «Nothing & Everything» και τον Γιώργο Αετόπουλο.


Στη Λαϊκή Σκηνή, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, από τη φιλόλογο Φρίντα Χατζηβαρίτη. Μέσα από την ιστορία της ηρωίδας, ο αναγνώστης παρακολουθεί την καταδίωξη των ΕΛΑΣιτών και κομμουνιστών σε συνθήκες φριχτής βίας και τρομοκρατίας που τελικά οδήγησε στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε η Δήμητρα Πέτρουλα, η οποία κάλεσε τους νέους «να έχουν αντοχή, να παλεύουν, να αγωνίζονται και να μη σκύβουν το κεφάλι και στη συνέχεια του δρόμου να μη μείνουν μεσοστρατίς, να προχωρήσουνε, για την καινούργια ζωή που είναι ο σοσιαλισμός».

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των νέων, συγκέντρωσε η συζήτηση στη Μαθητική Σκηνή με θέμα: «Αθλητισμός, κέρδη και οι ουσίες του θανάτου, αγώνες για μια ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». Οι Ελσα Αβραμίδου, γιατρός και αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, ο Αυγερινός Μαϊστρέλης, καθηγητής φυσικής αγωγής και τεχνικός σύμβουλος τζούντο στο ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ και η Θεανώ Χατζούδη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εργαζόμενη στο ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, ανέπτυξαν το θέμα.

Οπως αναφέρθηκε, ο αθλητής μέσα από το κυνήγι διακρίσεων για να εξασφαλίσει χορηγούς, οδηγείται στη χρήση ουσιών (συμπληρώματα διατροφής, αναβολικά, αμφεταμίνες, αυξητικές ορμόνες, κάνναβη, κοκαΐνη, μεθαδόνη, κ.λπ.). Παρουσιάσθηκε ενδεικτικά η περίπτωση πολλών αθλητών ακαδημιών που προσφεύγουν στο κέντρο ενημέρωσης της ΙΘΑΚΗΣ και άλλων προγραμμάτων. Κόντρα σ' αυτά τα φαινόμενα, αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τον αθλητισμό, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες για την σωστή ανάπτυξη των νέων. Για δημιουργία όλων των απαραίτητων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του λαού, με επαρκή χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών αποκλειστικά από το κράτος, με ελεύθερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους. Πριν από τη συζήτηση έγινε επίδειξη τζούντο, από αθλητές της ομάδας του Ηρακλή στην οποία συμμετέχουν και παιδιά από το θεραπευτικό πρόγραμμα της ΙΘΑΚΗΣ.