ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ολοι στον αγώνα! Ούτε ώρα χαμένη!

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ προς όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές

Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012

Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα και κατέληξε σε ένα κείμενο - κάλεσμα αγώνα που απευθύνει προς όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Το κάλεσμα του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«-- Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο εμείς και οι οικογένειές μας για τις σπουδές μας!

-- Δε δεχόμαστε να γίνουμε "πελάτες" σε ΑΕΙ - ΤΕΙ επιχειρήσεις!

-- Δε συμβιβαζόμαστε με ένα μέλλον στην ανεργία ή με μισθούς - χαρτζιλίκι των 400 ευρώ!

-- Απορρίπτουμε τα μέτρα σας και τα μνημόνιά σας! Είναι για να σωθεί η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του!

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Ολοι αντιμετωπίζουμε την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ιδρύματα με την έναρξη της χρονιάς. Οι πρωτοετείς θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση από την πρώτη μέρα.

Για να σωθούν από την κρίση τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα θέλουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ξεχάσουν τη φοιτητική μέριμνα:

Για να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί οι εκμεταλλευτές του λαού, θέλουν οι σχολές μας να γίνουν "θυγατρικές" των μονοπωλίων. Γι' αυτό θέλουν να υλοποιήσουν πιο αποφασιστικά από ποτέ τους νόμους που έχουν ψηφίσει όπως ο νόμος - πλαίσιο:

Φτάνει πια με τα παραμύθια ότι "τα μέτρα είναι αναγκαία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα", ότι "η ΕΕ μας προστατεύει". Ας σκεφτεί κάθε ένας και κάθε μία: Η οικογένειά μας δε χρεοκοπεί ήδη; Τα ίδια επιχειρήματα δε χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που ό,τι θυσίες και να έκανε ο λαός δε βλέπει "άσπρη μέρα"; Τι καλό μας έφερε η ΕΕ;

Καμία "επαναδιαπραγμάτευση" ή "επιμήκυνση" δεν πρόκειται να μας σώσει αφού θα συνοδεύονται με νέα μνημόνια και μέτρα. Η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει όσο υλοποιούνται οι αποφάσεις της ΕΕ και κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια.

Να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις πλειοψηφίες Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας και στηρίζουν την κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ - ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις που προπαγανδίζουν δε σημαίνει δουλειά για τους απόφοιτους και "καινοτόμα έρευνα". Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτό που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε όλη την κοινωνία: Ανεργία, μισθούς 400 ευρώ και έρευνα για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οσοι υπερασπίζονται το σημερινό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ή θέλουν να εξαργυρώσουν τους αγώνες με κυβερνητικές καρέκλες για να διαχειριστούν με άλλο τρόπο τη μιζέρια αναγνωρίζοντας μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός και τις δεσμεύσεις προς τους καπιταλιστές δανειστές και την ΕΕ, είναι απέναντί μας.

Η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στην κατάργηση των μνημονίων, στη διαγραφή του χρέους, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει. Ο αγώνας μας θα δυναμώνει όσο συνδέεται με αυτή τη διέξοδο, όσο γίνεται ρυάκι στο ποτάμι της λαϊκής συμμαχίας.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, να μπορούμε να βρίσκουμε όλοι δουλειά με βάση αυτό που σπουδάσαμε με αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα. Η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλες τις επιτροπές αγώνα, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:

Να απαιτήσουμε: