ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι πρώτες μορφές αγώνα του εργατικού κινήματος σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οπως είναι γνωστό, από το 2013, αναμένεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου ταμείου από το 11% στο 18%, ενώ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο 18% από 23,75%, με πρόφαση την ...προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, βλέποντας την οργή και τη δυσαρέσκεια που προκαλούν τα συγκεκριμένα μέτρα, αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ να αποσύρει την υποστήριξή του σ' αυτά, παρόλο που έχει στηρίξει μέχρι τώρα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο επικεφαλής του Κόμματος, Αντόνιο Σεγκούρο, υποστήριξε πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με τις νέες περικοπές θα πρέπει να καταψηφιστεί και απείλησε με ψηφοφορία για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων «CGTP-IN» προγραμματίζει για τις 29 Σεπτέμβρη μεγάλη συγκέντρωση στη Λισαβόνα, ενώ παράλληλα ως «εθνική ημέρα δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής» έχει προκηρύξει την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας».

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα για την ανάπτυξη της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων και του λαού. Οπως δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες γυναίκες, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους και να απορρίψουν αυτήν την πολιτική. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή του λαού στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων.