ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη πρέπει να δυναμώσει
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012

Aπό το χτεσινό διεθνές σεμινάριο της ΚΝΕ
Βήμα ανταλλαγής πολύτιμης εμπειρίας και έκφρασης αλληλεγγύης στους αγώνες της νεολαίας, η οποία σε όλο τον κόσμο ορθώνει ανάστημα απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα αποτέλεσε το διεθνές σεμινάριο που έγινε χτες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με θέμα «Καπιταλιστική κρίση, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμος. Η προοπτική και τα καθήκοντα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης». Το σεμινάριο έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και συμμετείχαν οι διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, που αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή επισήμανε: «Η Αφρική και η Μέση Ανατολή, και όχι μόνο, βράζουν, άρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική ειρήνη που τον διαδέχεται δεν είναι ζητήματα ξένα για τον ελληνικό λαό, παίρνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχει αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, έχει μεγάλη σημασία η γεωστρατηγική της θέση για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων....

Δεν είναι μυστικό πως οι ιμπεριαλιστές, για να δικαιολογήσουν την επέμβαση, επικαλούνται κάθε φορά διάφορα προσχήματα, όπως τώρα στη Συρία, που ξεκίνησαν με το ζήτημα της "δημοκρατίας" και τώρα εστιάζουν στα χημικά και βιολογικά όπλα. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι αποτέλεσμα της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, σε βάρος της χώρας αυτής...

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, που γίνεται στο έδαφος των σκληρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα και περικλείει τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, αρχικά σε βάρος της Συρίας αλλά και του Ιράν, που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής μας. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν με κάθε τρόπο (πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό) στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την ίδια ώρα με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν παραπληροφορούν τους λαούς για να δικαιολογήσουν έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτές οι εξελίξεις στη Συρία συμπληρώνουν την κατοχή στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Είναι ανάγκη οι λαοί να αντισταθούν στις επεμβάσεις, να εναντιωθούν μαζικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο καπιταλιστικό σύστημα που τον προκαλεί. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την πορεία της χώρας του».

Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν αποσπάται από τον αγώνα για το σοσιαλισμό

Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η ιδεολογική διαπάλη με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του Κόμματός μας και συνδυάζεται με την πρωτοπόρα αντιιμπεριαλιστική δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές μέσα στα συνδικάτα, μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που αποτελεί τον ταξικό πόλο των ελληνικών συνδικάτων, αλλά και μαζικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους λαούς της χώρας και της περιοχής μας και τονίζει πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, την εκδήλωση της αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, που βιώνει την ισραηλινή βαρβαρότητα, αλλά και με όλους τους λαούς που αγωνίζονται κι επιδιώκουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας γι' αυτούς τους στόχους σήμερα δεν μπορεί να διεξαχθεί αποσπασμένα από τον αγώνα για την εξουσία».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών Δημήτρης Παλμύρης που ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Αν και ο συσχετισμός δεν είναι με το μέρος μας, η δική μας πάλη αποτελεί τη μόνη σωτηρία για τους λαούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δε δεχόμαστε μόνο επιθέσεις αλλά έχουμε και εμείς να επιδείξουμε σημαντικές νίκες. Γιατί αποτελεί νίκη κάθε φορά που κινητοποιούμε νέους ανθρώπους στην πάλη για τα δικαιώματά τους και την ειρήνη». Οπως σημείωσε, «πάντοτε αυτό που θα αποτελεί την κινητήριο δύναμη του δικού μας αγώνα είναι η ακλόνητη πίστη, πως το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση και ο πόλεμος, πως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι η κοινωνική πρόοδος, η ειρήνη και η αλληλεγγύη». Εξέφρασε την αλληλεγγύη και την απόλυτη στήριξη της ΠΟΔΝ «στην ΚΝΕ, στο νεολαιίστικο, εργατικό και λαϊκό κίνημα της Ελλάδας για τους δύσκολους αγώνες που δίνει».

Στη διάρκεια της συζήτησης, στο βήμα ανέβηκαν αντιπρόσωποι από Κύπρο, Τουρκία, Βενεζουέλα, Ρωσία, Σερβία, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Λίβανο, Βέλγιο, ενώ διαβάστηκε μήνυμα της Νεολαίας του ΚΚ Συρίας (Χαλέτ Μπαγκντάς) που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αφού δεν μπόρεσε να πάρει βίζα καθότι και η Ελλάδα συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ. Οι αντιπρόσωποι των νεολαιίστικων οργανώσεων περιέγραψαν την επίθεση που εξαπολύει ενάντια στους λαούς το κεφάλαιο εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική πάλη με την αποφασιστική συμμετοχή στο κίνημα των νέων.

Καθολική ήταν η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που εξελίσσεται στη Συρία και των αντίστοιχων σχεδιασμών για το Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα (2019-10-11 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Συρία (2012-11-04 00:00:00.0)
Η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη πρέπει να δυναμώσει (2012-09-15 00:00:00.0)
Με αγώνες απαντάμε στον ιμπεριαλισμό (2012-08-08 00:00:00.0)
Οι λαοί να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (2012-07-22 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για Συρία και Ιράν (2012-07-05 00:00:00.0)