ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Απ' την εγκατάλειψη στην αναστολή λειτουργίας
Τρίτη 13 Μάρτη 2001

Την αναστολή της λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος από αίμα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι προδιαγραφές που έθεσε ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο παραδιδόταν το πλάσμα και γινόταν εισαγωγή της λευκωματίνης - μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στα εγκαύματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις εγχειρήσεων.

Η απόφαση για αναστολή αποτελεί την κατάληξη της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας, που εδώ και μια πενταετία έφραζε στην κυριολεξία τ' αυτιά του στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπευθύνων του Κέντρου να παρθούν μέτρα βελτίωσης για τη συλλογή και την ασφαλή - σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις - αποστολή του πλάσματος στην Ελβετία. Μάλιστα, αυτή η βελτίωση δεν απαιτούσε και πολλά πράγματα: Χρειαζόταν να διασφαλίζει το πλάσμα φρέσκο και τη μεταφορά του με κοντέινερ και όχι με αεροπλάνα ή με άλλα μέσα.

Ομως, η κυβέρνηση εδώ και μια πενταετία παραπέμπει στην ανέγερση του Εθνικού Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος στο Τατόι, που εντάχτηκε στο Β΄ Πακέτο Ντελόρ και μέχρι τώρα έγινε μόνο η θεμελίωση.

Την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου ανακοίνωσε χτες η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, σε σύσκεψη με τους γιατρούς διευθυντές και τους προϊσταμένους της νοσηλευτικής υπηρεσίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που είχε ως θέμα «τα νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την επάρκεια του αίματος», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν τα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να εναρμονιστεί - εκ των υστέρων δηλαδή - με τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων τεχνικών προδιαγραφών, που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον εργαστηριακό έλεγχο και τη διακίνηση του αίματος και των προϊόντων του.

Το Κέντρο μετά από πολυετή προσφορά κλείνει προσωρινά, λέει το υπουργείο. Ομως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...
Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η Χρ. Σπυράκη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τόνισε ότι δε θα προκύψει καμία ανεπάρκεια παραγώγων πλάσματος για τις ανάγκες των ασθενών, καθώς αυτές θα καλυφθούν με τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα κι αν χρειαστεί με νέες προμήθειες.

Ομως, στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την απογοήτευση που εξέφρασαν ορισμένοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Κέντρο με μεγάλη ιστορία

Το Κέντρο Παραγώγων Αίματος - όπως και η αιμοδοσία - έχει παρουσία πάνω από 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Σ' αυτό συγκεντρωνόταν το πλάσμα - που αποτελεί παράγωγο του αίματος - και στελνόταν στην Ελβετία. Πριν τέσσερα χρόνια το Κέντρο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ύπαρξης και το κράτησαν στην κυριολεξία με τα δόντια οι εργαζόμενοι με τους υπεύθυνούς του.

Κάθε χρόνο έφευγαν για την Ελβετία 160.000 ασκοί με πλάσμα. Απ' την Ελβετία γίνεται εισαγωγή 100.000 φιαλιδίων λευκωματίνης αξίας 3,5 δισ. δραχμών. Τα έξοδα για τα 50.000 φιαλίδια λευκωματίνης - δηλαδή 1,75 δισ. το χρόνο - καλύπτονταν απ' το πλάσμα που εξαγόταν στην Ελβετία. Με άλλα λόγια, τα τελευταία πέντε χρόνια το Κέντρο εξασφάλισε στο κράτος - και μάλιστα σε συνάλλαγμα - «κέρδη» 8,75 δισ. δρχ.

Εντούτοις, όμως, ούτε το Κέντρο στο Κρατικό της Νίκαιας εναρμονίστηκε με τις υποδείξεις του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού ούτε και το Εθνικό Κέντρο στο Τατόι κτίστηκε.

Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός διέκοψε τη σύμβαση ανταλλαγής πλάσματος με λευκωματίνη στις 8.11.2001 και από τότε μέχρι σήμερα καταστράφηκαν 20.000 ασκοί με πλάσμα.