ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους πυρόπληκτους της Χίου
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012

Eurokinissi

Εχει περάσει ένας μήνας από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό άμεσο μέτρο για τη στήριξη των κατοίκων του νησιού και την αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που έγινε στη φυτική παραγωγή. Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ. Η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων και κατήγγειλε ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολλά αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί κυκλοφορούν σκίτσα που δείχνουν ανεμογεννήτριες μέσα στα καμένα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν πήραμε καμία απάντηση για όσα καταγγείλαμε περί εμπρησμού και είπε στον παριστάμενο υπουργό Γεωργίας ότι οι συνέπειες από το κάψιμο των μαστιχόδεντρων είναι τραγικές αφού το συγκεκριμένο δέντρο θέλει 10 με 15 χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει. Στο νησί, είπε, υπάρχει εκτός των άλλων παντελής έλλειψη υποδομών» και ζήτησε: Να κηρυχθεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να γίνουν πρόχειρα φράγματα μέχρι να κατασκευαστούν μόνιμα, να οριστούν ως αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις και να μην προχωρήσουν φαστ τρακ "επενδύσεις", να μην αλλάξει η χρήση γης, να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, γενναία έκτακτη αποζημίωση για τις άμεσες ανάγκες και απαλλαγή από τη φορολογία του 2011 για τους πυρόπληκτους.

Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Θ. Τσατσαρής είπε γενικά και αόριστα ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους και επικαλέστηκε διαδικαστικά προβλήματα όπως ότι αρκετοί για παράδειγμα μελισσοκόμοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ για να δικαιούνται αποζημίωση ή ότι πολλοί μαστιχοπαραγωγοί δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Γίνονται, είπε, προσπάθειες να αποζημιωθούν και αυτοί» και ανέφερε ότι ήδη στάλθηκαν δωρεάν 40 τόνοι ζάχαρης για τα μελίσσια. Οπως δήλωσε, μόλις οι φορείς του νησιού ζητήσουν να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη, τότε το υπουργείο θα δει θετικά το αίτημα.

«Δεν μας ικανοποιεί η απάντηση, τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, αφού από αυτήν απουσιάζει κάθε πρόταση για άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση». Οπως τόνισε το ότι αρκετοί στη Χίο δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα αφού οι αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τη συνδρομή τους στον ΕΛΓΑ ή τον ΟΓΑ. «Χωρίς άμεση βοήθεια τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν, συνέχισε, και χαρακτηριστικά η κτηνοτροφία χωρίς ζωοτροφές κινδυνεύει στην κυριολεξία με αφανισμό. Καλούμε τον κόσμο να διεκδικήσει αγωνιστικά τα αιτήματά του από μια κυβέρνηση που ενισχύει γενναία τους τραπεζίτες αλλά όχι και τους πυρόπληκτους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντησαν στην κοροϊδία της κυβέρνησης με μαχητική συγκέντρωση (2021-09-17 00:00:00.0)
«Εγκλημα κατά συρροή» όλων των κυβερνήσεων οι μεγάλες πυρκαγιές (2021-08-27 00:00:00.0)
«Μέτρα» - κοροϊδία για όσους καταστράφηκαν (2021-08-06 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική (2020-05-14 00:00:00.0)
Καμιά αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι (2012-12-29 00:00:00.0)
Το μαύρο δάκρυ της μαστίχας (2012-08-26 00:00:00.0)