ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει φτηνή εργατική δύναμη

Κυνική δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ

Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012

Οι δηλώσεις Γιούνκερ επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που παίρνονται σε συνθήκες κρίσης στόχο έχουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων
Αποκαλυπτικά για το τι εννοούν τα γεράκια της ΕΕ όταν μιλάνε για βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, είναι τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό κανάλι. Ομολόγησε κυνικά ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξαιτίας της υποχώρησης του «εργατικού κόστους», των μέτρων δηλαδή που τσακίζουν και φτηναίνουν την εργατική δύναμη. Για όλα τα παραπάνω, ο Γιούνκερ απέδωσε τα εύσημα στους ντόπιους διαχειριστές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, επειδή μια ελληνική έξοδος «θα ήταν καταστροφική για τους Ελληνες, ενώ και η Ευρώπη συνολικά θα αποδυναμωνόταν σημαντικά». Αναφερόμενος στην Ισπανία, προανήγγειλε ότι οι συζητήσεις με την Ευρωζώνη για τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και τις περικοπές δαπανών θα είναι «πραγματικά αυστηρές».

Στο μεταξύ, κλίμα «βελτίωσης» της κατάστασης στην Ευρωζώνη προσπάθησε να καλλιεργήσει με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, ο οποίος δήλωσε ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αν βέβαια στην ΕΕ συνεχισθούν οι «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τα εξοντωτικά για το λαό μέτρα. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και τις προηγούμενες μέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και από την Ελλάδα», σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά προγράμματα που εφαρμόζουν.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ. Νταλάρα, ο οποίος είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ότι πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μπορεί να εξασφαλιστεί εύκολα, με μείωση των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Προαναγγέλλει δηλαδή νέα εργαλεία για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, που ήδη δημιουργεί πολλά ζόρια στα αστικά επιτελεία.

Ο επικεφαλής του IIF σημείωσε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα «στήριξη» προς την Ελλάδα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη.